Як зробити ремонт у коридорі, на балконі та в інших господарських кімнатах

Якщо ви плануєте переробку, напевно, прочитали багато статей про те, як правильно зробити ремонт на кухні або в спальні. А як щодо менш значущих приміщень: балкона, вбиральні, комори? Адже їхнє облаштування може серйозно вплинути на функціональність та зручність квартири. У цій статті ви дізнаєтесь, як облаштувати господарські приміщення у будинку, щоб їх використання викликало лише позитивні емоції.

Як зробити ремонт на балконі: 5 неочевидних порад

Маленька площа та відсутність комунікацій найчастіше роблять балкон другорядним приміщенням. Але за бажання його можна перетворити на повноцінне робоче місце, зону відпочинку чи власний сад! Щоб переробка була грамотною, скористайтеся кількома порадами від майстрів з ремонту квартир у Києві.

1. Не відкладайте ремонт балкона чи лоджії на останній момент

Один із секретів вдалого ремонту полягає в тому, що його потрібно робити у певній послідовності: від брудних та вологих робіт до сухих та чистих, від стелі до підлоги, від далеких кімнат до виходу з квартири. А балкон завжди знаходиться далі від вхідних дверей ніж будь-яка кімната. Тому починати переробку потрібно саме тут. В іншому випадку ви зіпсуєте свіже оздоблення у суміжній кімнаті.

До речі, неправильна послідовність робіт – одна з типових помилок. Про те, як зробити гарний ремонт в однокімнатній квартирі та не припуститися подібних помилок, ми вже розповідали у цій статті.

2. Визначте сценарії використання балкону

Що ви хочете бачити на балконі: комору, зону відпочинку чи міні-сад? Від цього рішення прямо залежить, як зробити ремонт на лоджії. Наприклад, у випадку з коморою можна заощадити на теплоізоляції приміщення. Домашня консервація скаже вам "дякую" за низьку температуру. А ось любителям домашніх рослин доведеться серйозно витратитися на якісні вікна та теплу обшивку стін.

3. Оцініть стан комунікацій

Коли ви зрозуміли, як використовуватимете балкон, тверезо оцініть його стан. Особливо температуру повітря в різні пори року. Якщо взимку на лоджії лише трохи тепліше, ніж на вулиці, варто подумати про утеплення. Тим більше, якщо йдеться про те, як зробити ремонт в однокімнатній квартирі, зайвими "квадратами" не розкидаються. Насамперед займіться вікнами – замініть холодне скління на тепле. Після цього утепліть стіни, підлогу та стелю. Вибір матеріалів цих цілей широкий і залежить від бюджету. Ви можете обмежитися мінеральною ватою або встановити технологічну теплу підлогу.

4. Не забудьте про електрику

Якщо ви живете у квартирі старого фонду, навряд чи можете похвалитися електрифікованою лоджією. Розетки та освітлення доведеться заводити з нуля. Радимо заздалегідь продумати розташування джерел світла та електрофурнітури, щоб користування лоджією було комфортним. Пам'ятайте, що робота з електрикою потребує наявності навичок та спеціального обладнання. Це не той випадок, коли варто планувати, як зробити ремонт на балконі власноруч.

5. Сміливо втілюйте свій задум

М'які пуфи, стелажі для книг і багато квітів – ви вже уявили, як красиво зробите ремонт на лоджії? Будьте готові, що знайомі можуть вщент розкритикувати ваші задуми. Що ж це за балкон, якщо його використовують для життя, а не для зберігання непотрібних речей? Але ми закликаємо вас не здаватися під натиском чужої думки та втілювати в реальність власне бачення.

Коли балкон готовий, пересуваємося квартирою до інших приміщень. Як щодо пральні?

Як зробити ремонт у пральні і чи потрібна вона взагалі

Окрема пральня – рідкісне явище в українських будинках. Але останніми роками забудовники передбачають у квартирах кілька санвузлів. Один з них якраз і використовують як пральню. Але як зробити правильний ремонт у такому приміщенні поки що мало хто розуміє. Адже треба врахувати такі особливості:

  • невелика площа. В кращому разі у вас є 5 м2, на яких потрібно розмістити все необхідне;
  • висока вологість повітря. Так, ви не прийматимете тут ванну. Але білизна, що сохне, збільшує вологість у приміщенні;
  • складні комунікації. Вам доведеться заздалегідь продумати розташування кожної деталі, щоб підвести системи водопостачання та електрику у потрібні місця.

Якщо труднощів так багато, чи варто взагалі робити окрему пральню? Якщо така можливість є – радимо нею скористатися. Адже окрема господарська кімната позбавить вас необхідності спіткатися через сушарку і протискуватися вздовж прасувальної дошки. Все необхідне буде в одному місці. А основна ванна кімната стане повноцінним місцем для релаксу та відпочинку.

Як зробити недорогий ремонт у ванній і перетворити її на зручну пральню? Реалізація ідеї відбувається у кілька етапів.

1. Демонтаж старого оздоблення та перепланування

Строк експлуатації водопровідних систем складає 10-20 років. Тому якщо ви плануєте ремонт у санвузлі в старому будинку, краще одразу замінити комунікації. На цьому етапі варто задуматися і про перепланування. Але починайте його тільки з дизайн-проектом на руках. Адже у маленькому приміщенні кожен сантиметр має значення.

2. Чорнова обробка

До неї відноситься вирівнювання поверхонь, стяжка, заміна комунікацій. До речі, докладніше про особливості ремонту у ванній ми розповідали тут. Ці поради застосовні і для пральні.

3. Чистове оздоблення

Традиційне рішення для вологих приміщень у квартирі – укладання плитки. Цей матеріал не боїться попадання води та підвищеної вологості. Але в пральні ви цілком можете використовувати просте фарбування стін як альтернативу дорогому кахлю.

4. Встановлення техніки

Пральна та сушильна машина – зазвичай цим нехитрим набором обмежується технічне наповнення пральні. Але якщо простір дозволяє, встановіть тут і дошку для прасування з праскою або відпарювач. Тоді вам не доведеться носити чисту білизну з кімнати до кімнати.

5. Меблювання приміщення

Місткі шафи або тумби – must have у пральні. Адже саме в них ви зберігатимете пральні порошки, миючі засоби, тази, відра, швабри та інше приладдя для прибирання. Не забудьте і про місце для зберігання брудного одягу, інакше доведеться стрибати через кошик для брудної білизни.

Як бачите, немає великої різниці між тим, як зробити ремонт у ванній недорого і переробкою в пральні. Тому якщо у вашому будинку є місце для такої господарської кімнати – не полінуйтеся обладнати її.

Вбиральня: де знайти місце і як обладнати кімнату мрії

Окрема, нехай і невелика кімната для зберігання речей – мрія багатьох жінок, та й чоловіків теж. Як мінімум, це дуже зручно: весь одяг, взуття та аксесуари знаходяться в одному місці. Але знайти це місце буває непросто, особливо в маленьких квартирах. Тому перед тим, як робити ремонт в однокімнатній квартирі з окремою гардеробною, зробіть ретельні виміри. У приміщенні має бути місце для проходу до полиць та простір для висування ящиків. Якщо це явно неможливо – зробіть вибір на користь шафи.

Наступне серйозне питання – де саме організувати гардеробну? Як правило, вибір падає на спальню або передпокій. А за наявності достатньої площі, їх може бути дві. Наприклад, у передпокої зручно зберігати верхній одяг, взуття та сумки, а в спальні – все інше.

Коли місце для гардеробної знайдено – залишилося лише її облаштувати. Дійте по цьому чек-листу, щоб гардеробна вийшла, як у найкращих голлівудських фільмах:

  • проаналізуйте свій гардероб. Кількість і тип речей – ось, від чого варто відштовхуватися в облаштуванні місця їх зберігання. Адже для частини речей знадобляться полиці, інші треба повісити на плічка, треті – скласти в ящики;
  • визначтеся з візуальною частиною. Один із трендів останніх років – гардероб на показ. Прозорі стіни чи повна відсутність перегородок – норма. Але подумайте, чи готові підтримувати в гардеробі ідеальний порядок, щоб реалізувати такий задум;
  • відкриті чи закриті полиці. В ідеалі одяг необхідно ізолювати від пилу, особливо білизну. Тому якщо вбиральня обладнана дверима, відкриті полиці допустимі. А от у випадку з відкритими просторами варто придивитися до закритих шаф та комодів. Зверніть увагу, що найближчі до підлоги полиці мають бути закритими, в цій зоні пилу не уникнути;
  • подбайте про якісне світло. Гардеробну рідко розташовують біля вікна. Отже, треба подбати про освітлення. Якщо ремонт вже зроблено, і завести додаткове освітлення не вийде – вмикайте креатив! Проста світлодіодна стрічка допоможе створити настрій та освітити полиці;
  • дзеркало, як у кращій примірочній. Коли під гардеробну виділено цілу кімнату, не відмовляйте собі в задоволенні встановити тут велике дзеркало. Ваші образи заслуговують на те, щоб розглянути їх на повний зріст!

Ще одна важлива порада – не варто економити на чорновому та чистовому оздобленні гардеробної. Здається, вона буде прихована під шарами одягу, але суть далеко не в цьому. Неякісне чорнове оздоблення призведе до нерівностей стін, через що просте встановлення меблів перетвориться на справжній квест. Не менш важливе і чистове оздоблення. Адже одяг так чи інакше торкатиметься поверхні стін. Вони не повинні бути маркими і бруднити одяг! Найкраще рішення – поклейка шпалер.

Як красиво зробити ремонт у коридорі

Коридори – головний біль більшості дизайнерів інтер'єрів. Адже забудовники рідко роблять цю частину квартири багатофункціональною. Деякі фахівці взагалі не радять купувати квартиру, де за планом передбачено коридор. Інша річ – хол, де можна хоча б поставити шафу для зберігання речей.

Що вже казати про старі будинки, де довгі коридори можуть займати до 20% площі квартири, при цьому залишатися абсолютно марним простором! У більшості випадків вони надто вузькі, щоб встановити шафу або полиці для зберігання речей. І єдине завдання коридору – ізолювати кімнати одна від одної. Що ж робити у такій ситуації?

Насамперед – вивчити документи на квартиру. У них позначені всі стіни, які не можна зносити. Якщо вам пощастило, коридор вдасться приєднати до вітальні або зробити інше перепланування. А якщо ні – у нас є кілька креативних варіантів використання на перший погляд марної площі.

Як можна зробити ремонт у коридорі, щоб задіяти весь простір квартири

Вузький, довгий, темний коридор – здається, що з такою ситуацією залишається лише змиритись і полишити квадратні метри у спокої. Але якщо ви вирішуєте питання, як зробити ремонт в однокімнатній квартирі, то знаєте цінність кожного міліметра простору. Тому пропонуємо ідеї, які допоможуть перетворити коридор як мінімум на креативну, як максимум – на функціональну зону.

1. Коридор + міні-гардеробна

Ставити велику шафу в тісному коридорі – погана ідея. Але для невеликого взуттєвого подіуму місце знайдеться! Оптимально підійдуть неглибокі, практично плоскі тумбочки. Над тумбочками розмістіть вішалку-штангу для верхнього сезонного одягу. Декілька курток не захаращують простір, при цьому місце в основній шафі звільниться.

2. Коридор + арт-галерея

Малюнки, колекційні листівки чи кумедні постери – все це може прикрасити нудний простір. І тоді прогулянка довгим коридором стане по-справжньому захоплюючою. До того ж гості з порога зможуть оцінити ваші таланти.

3. Коридор + бібліотека

Вузький коридор ідеально підходить для обладнання домашньої бібліотеки. Книжкові полиці виглядають затишно та створюють теплу атмосферу прямо з порогу. Проходячи повз, вам точно захочеться перечитати улюблений роман.

Але таке оформлення – лише верхівка айсбергу. В його основі завжди лежить чорнове та чистове оздоблення. На що варто звернути особливу увагу у передпокої та коридорі?

Як зробити ремонт у передпокої без помилок

Так як більшість людей ставляться до коридору зверхньо і не приділяють ремонту особливої ​​уваги, саме він накопичує всі можливі помилки у переробках. Та якщо їх уникнути, коридор може стати родзинкою квартири! Ділимося порадами, як зробити ремонт у передпокої недорого, але красиво:

  • більше світла – більше простору. Тісний коридор потребує хорошого освітлення. Буквально кілька світильників можуть змінити настрій у коридорі. Адже це перше, що ви бачите, коли повертаєтеся додому;
  • світлі стіни – також джерело освітлення. Темне оздоблення візуально “з'їдає” простір і робить його ще меншим. Якщо згадати, що у передпокої немає природних джерел освітлення, то темні відтінки практично протипоказані;
  • без дзеркал не обійтися. Дзеркало у повний зріст – must have у передпокої. По-перше, вам так чи інакше захочеться подивитися на себе у дзеркало перед виходом із квартири. По-друге, дзеркальні поверхні відбивають світло і збільшують простір. А у тісних коридорах ми за це й боремося;
  • двері в тон стіни. Коли в коридор виходить багато дверей, квартира нагадує старий добрий гуртожиток. Якщо вам не до душі цей візуальний шум, пофарбуйте стіни та двері однією фарбою. Коридор виглядатиме акуратніше та візуально просторіше;
  • грамотне укладання підлоги. Пом'якшити пропорції коридору допоможе правильний вибір способу укладання покриття. Якщо йдеться про паркет, то діагональні лінії або візерунок "ялинка" зроблять передпокій ширшим. А ось укладати паркет вздовж стінок не рекомендується – так ви тільки підкреслите довжину коридору;
  • зручне розташування електрофурнітури. Одна з найнезручніших речей у довгому коридорі – вимикач. Ви ввімкнули світло, дійшли до кімнати, і тепер треба… повертатись назад. А якщо в іншому кінці коридору буде встановлений прохідний вимикач, такої потреби не виникне.

Тепер ви знаєте, як зробити ремонт однокімнатної квартири чи великого будинку без помилок.

 

29/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023