10 типових помилок під час ремонту квартири та як їх уникнути

Ремонт квартири часто порівнюють зі стихійним лихом, яке не можна закінчити, а лише тимчасово припинити. Так відбувається, якщо під час переробки ви припустилися серйозних помилок, які змушують починати все наново. І якщо дрібних недоліків уникнути майже неможливо, великим легко запобігти. Достатньо прочитати цю статтю та взяти на озброєння наші поради.

Відсутність чіткого плану дій як зробити ремонт

Підхід "почнемо ремонт, у процесі розберемося" приречений на провал. В результаті вийде незручний простір, зовсім не пристосований для життя. Тому варто розпочати із розробки проєкту. Чому це так важливо? Справа в тому, що більшість рішень на стадії чорнового оздоблення приймаються з урахуванням дизайн-проєкту. Наприклад, ви вирішили встановити систему теплої підлоги. Для її монтажу майстрам потрібно знати точне розміщення меблів у квартирі. Без дизайн-проєкту це неможливо.

Зверніть увагу: чим менше і складніше приміщення, тим більша ймовірність припуститися грубих помилок. Ви, напевно, бачили комічні фотографії з роботою горе-майстрів, де через проєктні помилки приміщення стає практично марним. Тому ретельно продумайте всі дрібниці.

Відсутність кошторису чи неправильне складання документу

Перед початком ремонту варто тверезо зіставити свої фінансові можливості та очікування від ремонту. Інакше є ризик, що гроші закінчаться у розпал подій, і вам доведеться жити у напівзруйнованій квартирі. Але просто скласти кошторис мало, потрібно зробити це правильно. Ось три типові помилки під час підготовки кошторису:

  • відштовхуватись від кількості кімнат, а не площі квартири. Наприклад, вам потрібно дізнатися, скільки коштує зробити ремонт у 3-х кімнатній квартирі. Ви ставите це питання майстрам, але в результаті реальність кардинально не збігається з очікуваннями. Чому так? Кількість кімнат – не єдиний (і далеко не найважливіший) показник. Максимально конкретизуйте питання: скільки коштує ремонт 3-х кімнатної квартири в новобудові без обробки, якщо загальна площа 73 м2;
  • забути включити у кошторис вартість робіт. Часто власники квартир докладно підраховують, скільки коштує ремонт 3-кімнатної квартири, аж до елементів декору. Але зовсім забувають про оплату послуг людей, які цей ремонт робитимуть. Порада: разом із вартістю шпалер відразу рахуйте ціну поклейки шпалер у Києві. І так із усіма пунктами;
  • не коригувати кошторис. Припустимо, ви склали кошторис і зрозуміли, що грошей не вистачає. Через рік відсутня сума з'являється на рахунку, і ви впевнено розпочинаєте роботи. Стривайте! Для початку потрібно внести у кошторис актуальні ціни. На жаль, вартість будматеріалів постійно зростає і цифри річної давності можуть збільшити в кілька разів.

А як скласти кошторис правильно – розповідали у цій статті.

Неправильний вибір підрядників

Навіть найкращий дизайн-проєкт потребує якісного втілення у життя. Адже задуми дизайнера так і залишаться у проєктних документах, якщо помилитись із вибором майстрів. Як заздалегідь переконатись у професіоналізмі людей, які виконуватимуть ремонтні роботи у вашій квартирі? Є кілька універсальних маркерів:

  • відгуки. Не зайвим буде переконатися в їхній правдивості та поспілкуватися з людьми, які користувалися послугою майстра чи бригади;
  • досвід у ремонті квартир. Чим довше людина у професії – тим краще;
  • манера спілкування. Ремонт триває не один день, тому важливо, щоб вам було комфортно спілкуватися з фахівцем;
  • чесність у строках та кошторисі. Якщо виконроб обіцяє зробити косметичний ремонт за тиждень і називає фантастично скромний бюджет – це тривожний дзвіночок;
  • наявність інструментів. Непряма ознака, за якою можна судити про рівень фахівця.

Такий простий чек-лист дозволить знайти справді професійних майстрів з ремонту квартир у Києві.

Спроба зробити абсолютно все самостійно

Замислюєтеся про те, як зробити ремонт будинку своїми руками? Сама по собі ідея непогана, якщо у вас є навички у оздоблювальних роботах. Перед початком переробки тверезо оцініть, чи зможете ви виконати завдання якісно. Не забувайте, що вам знадобляться спеціальні інструменти. Їхня покупка може коштувати дорожче, ніж послуги майстра.

Якщо йдеться про капітальний ремонт, ми категорично не рекомендуємо самостійно працювати з електрикою, системою опалення та іншими комунікаціями. Це складні роботи, і помилка коштуватиме дорого. Але якщо ви дуже хочете зробити свій внесок у процес або вам просто цікаво, як зробити ремонт самому, візьміть на себе прості роботи. Це може бути демонтаж старої обробки, доставка матеріалів або клінінг. Повірте, питання як вимити підлогу після ремонту змусить вас попрацювати не менше, ніж установка сантехніки.

Неправильна послідовність ремонтних робіт

Щоб не зіпсувати свіжий ремонт, його потрібно робити у певній послідовності:

  • розпочинати роботи з дальньої кімнати та наближатися до виходу;
  • спочатку робити “вологі” та “брудні” роботи, і лише потім приступати до чистової обробки;
  • дотримуватися послідовності "стеля-стіни-підлога", інакше доведеться розбиратися, як прибрати фарбу з підлоги після ремонту.

Порушення цих правил призведе до того, що новий ремонт буде зіпсовано будівельним сміттям.

Економія на чорновій обробці

Який сенс витрачати гроші на чорнове оздоблення, якщо його все одно не видно під плиткою чи шпалерами? Така логіка призводить до провальних ремонтів чи критичного збільшення кошторису. Адже виправити або якось доробити неякісне чорнове оздоблення дуже проблематично. До того ж, всі вади буде зрадницьки видно. Хороші шпалери або дорога фарба підкреслять кривизну стін. Неякісні змішувачі швидко зламаються і змусять вас знову витратити гроші. А укладання плитки на підлогу з нерівною стяжкою перетвориться на фільм жахів.

У той же час скільки коштує косметичний ремонт квартири – вирішувати тільки вам. За потреби ви зможете через кілька років оновити шпалери або фарбу на стінах. А ось доопрацювати якість електропроводки чи штукатурки так просто не вийде.

Ігнорування можливості пробного фарбування

Здавалося б: навіщо відмовлятися від можливості оцінити якість фарби та не витрачати гроші на перефарбовування поверхонь? Але багато господарів квартир ігнорують цю можливість. Чому варто зробити пробне фарбування перед прийняттям остаточного рішення? Справа в тому, що відтінок фарби змінюється в залежності від поверхні, на яку його наносять, особливостей освітлення у квартирі, кількості шарів та інших умов.

До речі, так само можна зробити і зі шпалерами: використайте один рулон і дочекайтеся повного висихання. Можливо, у приміщенні зразок виглядатиме зовсім не так, як ви уявляли.

Відсутність достатньої кількості місць для зберігання

Будемо відвертими: при ремонті ми найчастіше орієнтуємось на гарні картинки в інтернеті. Але ідеальні інтер'єри квартир на Pinterest іноді мають мало спільного із реальністю. Красива картинка може виявитися непридатною для життя. І найчастіше це проявляється у дефіциті місць для зберігання речей.

Давайте розберемося, які варіанти місць для зберігання потрібні у квартирі:

  • гардеробна. Якщо площа квартири і планування дозволяють організувати гардеробну – вам пощастило. Як мінімум, тут можна зберігати несезонний одяг та взуття;
  • шафи для зберігання одягу. За відсутності або маленького розміру гардеробу, не обійтися без великих шаф або шафи-купе;
  • зона зберігання у передпокої. Взуття, верхній одяг, парасольки та головні убори – все це зручно зберігати біля виходу із квартири;
  • кухонний гарнітур. Найбільше місць для зберігання має бути на кухні. Бажано організувати простір так, щоб на робочих поверхнях не було нічого зайвого;
  • зона зберігання у санвузлі. Часто люди забувають, що пральні порошки, шампуні та свіжі рушники потрібно десь зберігати. В результаті затишна ванна перетворюється на справжній хаос.

І не забувайте про книжкові шафи, комод для косметики та інші необхідні меблі.

Дефіцит розеток та вимикачів

План розміщення електрофурнітури – невід'ємна частина дизайн-проєкту. І розробляти його варто після того, як ви визначитеся з розташуванням меблів у квартирі. Інакше ризикуєте допустити типові помилки, пов'язані з розетками та вимикачами:

  • неправильне розташування електрофурнітури. Розетки, які ховаються за тумбочками або шафою – стандартна картина за відсутності продуманого плану;
  • недостатня кількість електрофурнітури. Ще одна стандартна помилка – розетки призначені лише для стаціонарної техніки. Наприклад, у ванній встановлюють розетки для бойлера та пральної машини. Але зовсім забувають про використання фена чи електробритви;
  • неправильний вибір електрофурнітури. Зараз на ринку є безліч "нішевих" розеток і вимикачів. Наприклад, це розетки із захисними шторками для безпеки дітей.

Зручність користування електрофурнітурою – те, що відрізняє звичайний ремонт та вдалий проєкт. Скільки коштує ремонт, при цьому мало залежить від кількості розеток. Тому радимо не заощаджувати на цьому пункті.

Поспіх та метушня під час ремонту

Мабуть, ця помилка поєднує у собі всі попередні. Не варто розпочинати ремонтні роботи без чіткого плану дій, кошторису та дизайн-проєкту. Підготуйте орієнтовний графік виконання робіт та враховуйте його під час укладання договорів з майстрами та закупівлі матеріалів.

Важливо, щоб строки були реалістичними. Звичайно, бажання відзначити новосілля до нового року, осені чи понеділка цілком природне. Але слід пам'ятати, що ви створюєте інтер'єр, в якому проживете не один рік. Тому не прискорюйте події за рахунок якості, комфорту та функціоналу. Штучне прискорення робіт може призвести до того, що новий ремонт знадобиться набагато раніше.

Якщо строки затягуються – не намагайтеся розпочати новий етап роботи, щоб прискорити процес. Наприклад, не варто класти паркет одночасно з фарбуванням стель. Інакше цей час вам доведеться витратити на те, як очистити паркет після ремонту.

Тепер ви знаєте, які помилки можливі у процесі ремонтних робіт. Отже, зможете їх уникнути і відсвяткувати новосілля в ідеальній квартирі вашої мрії.

 

29/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023