Скільки коштує ремонт квартири в новобудові: актуальні ціни в 2021 році

Експерти одноголосно стверджують, що нерухомість в Україні продовжить стрімко дорожчати. Адже тільки за 2021 рік зростання цін на вторинному ринку було на рівні майже 10%, на первинному – близько 19%. А якщо говорити про столичні новобудови, то вони зросли в ціні на цілих 32%.

Не останню роль у зростанні цін грає різке подорожчання будматеріалів. Деякі позиції виросли в ціні на 50%. Тож не дивно, що разом з самими квартирами дорожчає і ремонт. Відбувається це так стрімко, що на початковому етапі переробки складно сказати, у скільки обійдеться ремонт в квартирі. У цій статті ми зібрали актуальні ціни, які допоможуть вам зрозуміти, скільки потрібно на ремонт квартири в вашому випадку і як розрахувати кошторис максимально точно.

Ремонт квартири: скільки коштує і від чого залежить ціна

Скільки коштує хороший ремонт в квартирі? На жаль, жоден фахівець не дасть вам відповіді на це питання. По-перше, у кожного своє уявлення про ідеальний ремонт. Адже одна людина орієнтується на бюджетні варіанти, інша – розглядає тільки дизайнерські меблі і преміум-матеріали. По-друге, навіть ідентичні проєкти можуть сильно відрізнятися в ціні через зовнішні чинники. Що саме впливає на бюджет?

Сезонність впливає на те, скільки коштує ремонт

Традиційно літо вважається спекотною порою в ремонті і будівництві. Причин цьому маса. В першу чергу справа в міфі, що влітку ремонт зробити простіше: температура за вікном сприяє швидкому висиханню стяжки та інших матеріалів. Але сучасні технології дозволяють проводити будь-які роботи взимку з тим же комфортом, що і в теплу пору року. Тим не менш, влітку завантаженість майстрів по ремонту квартир в Києві набагато вища. А значить, їхні послуги коштують відчутно дорожче. Тому якщо хочете заощадити – починайте ремонт наприкінці осені.

Скільки коштує ремонт: в новобудові і на вторинному ринку ціни будуть відрізнятися

Все ще думаєте, що ремонт у вторинному житлі обійдеться дешевше? У більшості випадків ця думка хибна. Якщо квартира дійсно стара, знадобиться капітальний ремонт з повною заміною комунікацій. Швидше за все, доведеться вирівнювати стіни і підлогу, міняти двері і вікна. Тобто все те ж, що ви б робили в новобудові, тільки з доплатою за демонтаж старої обробки і вивезення сміття. Звичайно, бувають винятки, коли вторинне житло можна оновити за допомогою “косметики”. Але в цій статті ми говоримо про те, скільки коштує ремонт з нуля.

Скільки реально коштує ремонт в новобудові в залежності від забудовника

Подорожчання квадратних метрів ніяк не відображається на якості нерухомості. Фахівці відзначають, що з кожним роком стан квартир при здачі покупцю стає все гіршим. Якщо якихось п'ять або десять років тому нормою вважалася квартира з чорновою обробкою, то зараз покупці отримують бетонні коробки. Забудовник встановлює вікна і вхідні двері, але на цьому все. Звичайно, в житлі преміум-класу справи йдуть інакше, що впливає і на вартість квартири. Проте чорновий ремонт в таких квартирах обходиться дешевше.

Скільки коштує ремонт в новобудові в Києві та інших містах

Різні міста і області України можуть похвалитися різним рівнем зарплат і економічною обстановкою в цілому. І це прямо відбивається на ціннику будівельних бригад. Тому скільки буде коштувати ремонт квартири багато в чому залежить від геолокації. Найдорожче обійдуться послуги столичних майстрів. Їм не сильно поступаються Харків, Одеса і Львів. В інших великих містах цінник зменшується на 15-20%. А в маленьких населених пунктах різниця може скласти 30-50%. Враховуйте цей фактор щоб зрозуміти, скільки коштує ремонт квартири.

Скільки коштує ремонт одного квадратного метра в залежності від кількості кімнат

Ми часто говоримо, що питання "скільки коштує ремонт однокімнатної квартири в новобудові" або "скільки буде коштувати ремонт трикімнатної квартири" не зовсім коректні. Адже "трикімнатка” в залежності від планування може займати і 60, і 100 квадратних метрів. Тому правильно рахувати, скільки коштує ремонт квадратного метра.

Але є одне "але": вартість горезвісного "квадрата" залежить від кількості кімнат. Тому ціна за квадратний метр в однокімнатній квартирі буде на порядок вище, ніж в двокімнатній. Арифметика проста: левову частку бюджету з'їдають комунікації, сантехніка, облаштування кухні. А двокімнатна квартира – це все те ж саме плюс ще одна кімната. Тому в перерахунку на квадратний метр двокімнатна квартира виявиться бюджетнішою.

Як медійність компанії впливає на те, скільки зараз коштує ремонт

Якщо з питаннями ремонту ви звернетеся до професійного дизайнера або проєкт-студії, вас здивує різниця цін на одні й ті ж послуги. Що в цьому випадку впливає на те, скільки буде коштувати ремонт? Вся справа в медійності і популярності фахівця. Якщо дизайнер брав участь в тематичних ТВ-передачах або робив ремонт відомому блогеру – його цінник буде набагато вище середнього по ринку. При цьому якість послуг не завжди відповідає цій ціні. Тому рекомендуємо дивитися не тільки на імена клієнтів, але і на результат роботи дизайнера.

Скільки коштує ремонт під ключ

Ще один фактор, який впливає на кошторис – модель організації ремонту. Глобально у вас є два варіанти:

  • винайняти агентство, яке візьме на себе всі клопоти, аж до покупки будматеріалів і меблів;
  • винаймати фахівців окремо і займатися закупівлями самостійно.

Доброго чи поганого вибору тут немає, адже зрештою багато що залежить від людського фактору. Відзначимо лише, що в більшості випадків перший варіант обійдеться дорожче.

Скільки коштує ремонт в квартирі

Після всіх цих особливостей виникає закономірне питання: чи реально порахувати, у скільки обійдеться ремонт в новобудові? Звісно! Але щоб зробити це самостійно, доведеться скласти кошторис. Розрахунки зручно вести в таблицях Excel або Google.

Яку інформацію вносити в кошторис?

  1. Одиниці вимірювань. Для початку виміряйте довжину стін, висоту стель, відстань між стінами, параметри дверних і віконних прорізів. Зафіксуйте цю інформацію. Тепер визначте площу поверхонь в кожній кімнаті: підлоги, стіни, стелі. Ці цифри дають розуміння, яка кількість будматеріалів знадобиться для ремонту. І як наслідок – скільки потрібно грошей на ремонт в новобудові.
  2. Кількість і вартість матеріалів. Коли ви познайомилися з квартирою в цифрах, можна визначити, яка кількість витратних матеріалів знадобиться. Зазвичай виробники вказують витрату матеріалу на квадратний метр поверхні. Помножте цю цифру на необхідну площу, а після – на вартість одиниці матеріалу.
  3. Перелік і вартість робіт. Цей пункт часто не беруть до уваги. Але при підрахунку, наприклад, вартості шпалер, не забудьте підрахувати суму за поклейку шпалер в Києві. Нижче ми поділимося з вами актуальними розцінками на основні види робіт.
  4. Меблі і техніка. Цей пункт дуже індивідуальний і не піддається приблизними підрахунками. Адже можна купити відносно бюджетні меблі в IKEA або дизайнерські рішення з Італії.

А тепер перейдемо до конкретних цифр, щоб зрозуміти, скільки коштує зробити ремонт в новобудові саме у вашому випадку.

Скільки коштує ремонт в квартирі, якщо ви затіяли перепланування

Не всі забудовники пропонують покупцям вільне планування приміщень. Найчастіше в квартирі вже є стіни і конкретні сантехнічні точки. Їх зміна може вдарити по бюджету відразу з декількох сторін:

узгодження перепланувань передбачає оформлення документів. Відповідно, доведеться оплатити ці документи і послуги юриста, який буде допомагати в їх оформленні. Залежно від серйозності втручання в конструкцію будинку, переробка обійдеться вам від декількох тисяч гривень до кількох тисяч доларів;
ремонт під ключ з переплануванням коштує дорожче, ніж без нього. Залежно від рівня агентства або бригади різниця складе від 300 до 1500 грн на квадратний метр.

Скільки коштує ремонт чорнової квартири

Чорнова обробка – важливий етап ремонту в квартирі. Якість підготовчих робіт багато в чому визначає, наскільки комфортним і практичним буде приміщення. Тому на цьому етапі не можна економити. Якщо говорити в цифрах, приблизно 30% бюджету піде саме на попередню обробку.

Що саме входить в чорновий ремонт? Ось його основні етапи:

  • сантехнічні роботи. В першу чергу сюди входить розведення труб водопостачання і каналізації. І не забувайте про монтаж раковини, унітазу, душової кабіни;
  • електромонтаж. Перелік робіт тут дуже широкий, від установки штроб до монтажу розеток;
  • вирівнювання та оздоблення стелі. До початку чистової обробки виконуються всі роботи, крім установки натяжної стелі;
  • вирівнювання стін: від штукатурки до установки звукоізоляції;
  • стяжка підлоги. Тут же можливе встановлення системи "тепла підлога";
  • обробка отворів (віконних і дверних).

Щоб зрозуміти, у скільки обійдеться ремонт в новобудові, кожен з цих етапів потрібно деталізувати. Знову ж, конкретний перелік робіт буде залежати від особливостей вашого приміщення. Для прикладу візьмемо новобудову в Києві. Скільки зараз коштує ремонт квартири в цьому регіоні? Середні ціни на основні роботи виглядають так:

  • укладання електричного кабелю – близько 25 грн/п.м. (погонний метр);
  • встановлення дифавтоматів – від 180 грн/шт;
  • монтаж теплої підлоги – від 220 грн/м2;
  • встановлення розеток – від 50 грн/шт;
  • монтаж сантехнічних виводів – від 1000 грн/шт;
  • встановлення ванної – від 1500 грн/шт;
  • встановлення змішувача – від 300 грн/шт;
  • монтаж раковини – від 400 грн/шт;
  • встановлення звукоізоляції – від 120 грн/м2;
  • ґрунтовка стін – від 25 грн/м2;
  • підготовка стін до поклейки шпалер – від 150 грн/м2;
  • фарбування стін – від 100 грн/м2;
  • складний монтаж 3D-панелей – від 1000 грн/м2;
  • монтаж підвіконня – від 200 грн/п.м.;
  • оштукатурювання стелі – від 190 грн/м2;
  • монтаж карнизів і молдингів – від 150 грн/м2;
  • стяжка підлоги – від 80 грн/м2.

Звернемо увагу, що це середні ціни на ринку. Ви можете знайти майстрів як з більш дорогими, так і бюджетними розцінками. Проте ці цифри дають уявлення, скільки коштує мінімальний ремонт в новобудові. Крім того, до зазначених сум не входить вартість самих матеріалів, адже їх вибір – справа індивідуальна.

Скільки грошей потрібно на ремонт в новобудові для чистової обробки

Найцікавіший етап ремонту – чистове оздоблення. Адже тут безлика коробочка перетворюється в затишний будинок, який залишилося лише обставити меблями. У чистову обробку входять всі "чисті" роботи: укладання плитки, поклейка шпалер, встановлення міжкімнатних дверей тощо. Перелік очевидний, тому давайте відразу рахувати, скільки коштує ремонт новобудови:

  • поклейка шпалер – від 60 грн/м2;
  • поклейка шпалер з малюнком – від 150 грн/м2;
  • фарбування шпалер – від 100 грн/м2;
  • укладання плитки – від 300 грн/м2;
  • укладання мозаїки – від 400 грн/м2;
  • укладання лінолеуму – від 80 грн/м2;
  • укладання паркетної дошки – від 150 грн/м2.

Скільки коштує ремонт в кімнаті прямо залежить від якості матеріалів: чим дорожче матеріал, тим вище ризики майстра, а значить – і гонорар. Тому будьте готові, що за преміальні матеріали візьмуться тільки майстри з високою кваліфікацією, чиї послуги коштують значно вище.

Скільки коштує ремонт в новобудові під ключ

Щоб зрозуміти, скільки коштує ремонт за квадратний метр, не обов'язково розраховувати всі роботи і матеріали. Можна скористатися послугами бригад, які роблять ремонт квартир під ключ. Як правило, вони самі закуповують матеріали для чорнової обробки, вивозять будівельне сміття і прибирають квартиру після закінчення робіт.

Скільки коштує ремонт квартири під ключ? На ціну впливають всі ті ж фактори: регіон, стан житла, ваші смаки. Для наочності порахуємо, скільки коштує ремонт квартири 60 кв.м.

Більшість компаній пропонують 4 основні види ремонтів під ключ:

  • косметичний ремонт. Ця послуга є актуальною для хорошої квартири на вторинному ринку або в приміщенні від сумлінного забудовника. Вартість косметичного ремонту варіюється від 1300 до 2000 грн/м2;
  • капітальний ремонт "під ключ". У скільки обійдеться ремонт в новобудові Києва? Середня ціна – близько 2500-3000 грн/м2, якщо немає потреби в переплануванні чи іншому втручанні в конструкцію будівлі;
  • капітальний ремонт у вторинному житлі. Його ціна відрізняється через потребу в демонтажі, вивезенні будівельного сміття, практично повній заміну комунікацій. Скільки коштує ремонт двокімнатної квартири під ключ в старому будинку? Орієнтуйтеся на ціну від 3500 грн/м2;
  • ремонт преміум-класу. Зазвичай він пов'язаний з використанням складних технік і дорогих будматеріалів. Нерідко в роботі використовують дороге устаткування. Скільки коштує ремонт в новобудові під ключ в такому випадку? Орієнтуйтеся як мінімум на 4000 грн/м2.

Нескладно підрахувати, що ремонт в квартирі 60 кв.м. обійдеться в 1.200.000-2.400.000 грн.

Так як рівень ремонту часто залежить від вартості квартири, у будівельників є негласна формула: ціна ремонту становить від 50% до 70% вартості квартири. Ви можете орієнтуватися на цю цифру при складанні кошторису. Така формула використовується в основному при ремонті квартири під здачу. Адже орендарі, які шукають квартиру в бюджетному районі, не оцінять дорогий ремонт. І навпаки – люди, які прагнуть в елітний район, будуть прискіпливо оцінювати кожну деталь. Більше про те, як робити ремонт в квартирі під здачу, ми розповідали в цій статті.

Тепер ви знаєте, як розрахувати кошторис ремонту для будь-якої квартири. Скористайтеся цими знаннями, щоб втілити в життя ремонт вашої мрії.

 

25/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023