Де краще вивчати англійську мову: з репетитором, на курсах чи самостійно

Третина українців не знають жодної іноземної мови, – такі результати показало опитування КМІС. При цьому лише 23% людей можуть вільно спілкуватися англійською на побутові та професійні теми. Якщо ви не серед них – здається, настав час вивчати English. Де це краще робити: знайти приватного репетитора, записатися на курси чи просто дивитися серіали на Netflix? Який із варіантів підійде саме вам – розбираємося у цій статті.

Як краще вивчати англійську мову: самостійно чи з репетитором? Можливо, є інші варіанти?

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями. А де попит – там і пропозиція. Тому ви можете вибирати серед безлічі варіантів, як краще вивчати англійську:

  • самостійно за допомогою платних та безкоштовних ресурсів;
  • з репетитором у форматі онлайн чи офлайн;
  • на групових заняттях у мовних школах;
  • на курсах англійської мови.

Який із цих методів ефективніший? Однозначно, вивчення мови з репетитором або на профільних курсах дасть більше результату, ніж самоосвіта. Єдиний випадок, коли самостійні заняття англійською можуть бути хорошим варіантом – ви обираєте між “не вчитися взагалі” та “вчитися хоч якось”.

Чому заняття з репетитором чи курси працюють краще?

Як краще вчити англійську: самому чи з репетитором

Говоритимемо прямо: якщо ви хочете досягти мети у вивченні англійської швидко та ефективно – вам до репетитора. Самому вчити мову вдасться у двох випадках:

  • на ранньому етапі, коли мотивація та енергія б'ють ключем. Ви без проблем опануєте базові фрази та слова за допомогою додатків та безкоштовних відеоуроків на YouTube;
  • коли ви вже глибоко володієте англійською та хочете підтягнути конкретні навички.

Головна проблема самоосвіти – брак мотивації, дисципліни та системності. Ви не зіткнетеся з цими недоліками, якщо вчитимете мову з репетитором.

Коли ви опановуєте мову під керівництвом професіонала, то маєте безліч переваг:

  • індивідуальний план занять. Навіть у людей з начебто однаковим рівнем англійської різні потреби у вивченні мови. Комусь треба підтягнути граматику, іншому – поставити вимову. Коли ви навчаєтесь віч-на-віч з репетитором, він може адаптувати програму під ваші потреби;
  • миттєве виправлення помилок. Одна із пасток самостійного навчання – складно помітити свої помилки. Наприклад, у вимові слів;
  • 100% уваги викладача належить вам. Отже, завжди можна повторити складну тему ще раз, або навпаки – пропустити те, що ви вже знаєте;
  • дисципліна. Якщо ви знаєте, що вам важко змусити себе вчитися самому, то вам потрібен репетитор. Коли є домовленість про день і час занять, пропустити його не так просто;
  • мотивація. Хороший репетитор має бути ще й коучем. Він підсвітить ваші досягнення на проміжних етапах та зафіксує глобальні успіхи.

Де знайти такого викладача? На сайті Послуги.ЮА. Вибирайте репетитора англійської мови в Одесі або в інших містах в кілька кліків.

Як краще вчити англійську: на курсах чи самостійно

Ще одна альтернатива – курси англійської. Чим вони відрізняються від групових чи індивідуальних занять із репетитором? Зазвичай курси – це заздалегідь записані відеолекції. Іноді вони містять домашні завдання і навіть підтримку куратора, який перевіряє домашку та дає зворотний зв'язок. Це проміжний варіант між уроками з репетитором та самостійним навчанням.

А як краще вчити англійську? Величезний плюс курсів у тому, що вам дають структуровану, перевірену інформацію. Вам не потрібно шукати крихти матеріалів на різних сайтах і додатках. Такий формат відмінно підійде для відточування певної навички. Наприклад, є курси з акцентом на часи в англійській мові або лексику для IT-фахівців.

Як краще вивчати англійську мову самостійно

Якщо ви все ж таки вирішили вчити англійську самостійно – радимо почати з… заняття з репетитором. Так-так, ви не помилилися! Буквально за кілька занять вчитель допоможе:

  • визначити поточний рівень мови, виявити ваші сильні та слабкі сторони;
  • сформувати точку Б – бажаний результат в англійській;
  • побудувати план вивчення мови;
  • підібрати ефективні та цікаві матеріали для вашого рівня.

Після консультації з репетитором англійської мови у Львові чи іншому місті можна розпочати самоосвіту.

Скільки часу потрібно приділяти вивченню англійської з репетитором

Вважається, що для освоєння одного рівня в англійській мові потрібно 200 годин. Йдеться про якісні години: уроки з репетитором, читання книг або статей англійською, перегляд англомовного серіалу. А ось фонове прослуховування музики The Weekend навряд чи можна назвати "якісною годиною заняття з англійської".

Скільки часу треба приділяти англійській для переходу на кожен новий рівень? Перший етап буде легким: шлях від нуля до А1 займає в середньому 70 годин. Наступний рівень – А2 – потребує вже 150 годин. Найважче подолати поріг Intermediate: щоб підвищити навички англійської з А2 до В1 знадобиться аж 300 годин!

Тому дуже важливо уважно вибрати репетитора, з яким ви пройдете цей довгий шлях. Читайте відгуки про викладачів, цікавтеся кейсами та освітою. Вся ця інформація є у профілі викладачів на сайті Послуги ЮА.

27/03/2023

Читайте також

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023

Чи є сенс орієнтуватися на тренди в інтер'єрі, якщо вони змінюються щороку? Коли вони збігаються з вашим смаком і можуть зробити квартиру комфортною та функціональною – однозначно так!

27/02/2023