Як вибрати репетитора англійської: 20+ критеріїв оцінки викладача

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо. Ті, хто залишився в Україні, активно шукають віддалену роботу зі США чи ЄС – рівень зарплат там у рази вищий, але й вимоги до рівня мови серйозні. Батьки розуміють значущість володіння англійською мовою та шукають репетитора для дітей з раннього віку.

І якщо із “навіщо?” все зрозуміло, то питання "як?" залишається проблемою. У цій статті ми зібрали всі можливі критерії вибору вчителя англійської мови, уроки з яким стануть святом, а не покаранням.

Зробіть це перед тим, як вибрати репетитора з англійської

При виборі тічера не можна керуватися критеріями "поганий" або "хороший". Репетитор, якого радить знайома, у роботі з вами може не дати результату. Тому коректно міркувати категоріями "підходящий" і "непідходящий" вчитель. А саме – чи підходить він для досягнення вашої мети в англійській.

Тому перший крок – поставити ціль. І жодних абстрактних формулювань на кшталт "добре знати English"! Правильно сформульована мета – це:

  • підвищити рівень із А2 до В1 за 6 місяців;
  • здати TOEFL за рік;
  • підтягнути IT-англійську, щоб влаштуватися у міжнародну компанію;
  • здати ЗНО на 180 балів та вище;
  • підготуватися до вступу до іноземного ВНЗ.

З розумінням мети вибір репетитора спрощується у рази, адже ви можете орієнтуватися на його спеціалізацію.

Як правильно вибрати репетитора з англійської мови: оцінюємо hard skills

Від навичок викладача залежить, як швидко ви досягнете своєї мети у вивченні англійської. І насамперед варто звернути увагу на hard skills – тверді навички. Для правильного вибору репетитора оцініть його за кількома пунктами.

1. Кваліфікація

Перше, на що варто звернути увагу – “соціальні докази” якості роботи тічера. Список досить банальний:

  • освіта. Зараз різноманітні дипломи та сертифікати відходять на другий план. Але як правило, репетитори англійської все-таки мають за плечима диплом педагога чи філолога. Адже для вчителя профільна освіта в Україні є обов'язковою.

Якщо ж ви шукаєте репетитора для підготовки до спеціальних іспитів, як-от TOEFL або IELTS, варто додатково поцікавитися наявністю цих сертифікатів.

  • досвід роботи. Йдеться швидше не про роки роботи (хоча вони теж важливі), а про досвід роботи з конкретним запитом;

  • відгуки та результати учнів. Цей пункт переважує навіть два попередні. Адже вчорашній студент без досвіду може виявитися кращим вчителем, ніж педагог із 20-річним стажем.

Якщо ви в пошуку репетитора англійської мови в Запоріжжі або іншому місті України – шукайте його на сайті Послуги ЮА. У профілі спеціаліста ви можете відразу ознайомитися з інформацією про кваліфікацію, прайсом та відгуками.

2. Який рівень англійської має бути у репетитора

Володіння мовою оцінюють за 6 рівнями: від А1 до С2. Щоб викладати англійську, потрібно володіти мовою на рівні В2 (вище середнього) або С1 (просунутий). Репетитор із такими навичками може спокійно вчити і дорослих, і дітей. До речі, найвищий рівень – С2 – рідко зустрічається серед людей, які не є носіями мови. Ви навряд чи зможете знайти вчителя-українця з таким сертифікатом.

3. Формат занять

Це один із факторів, який прямо впливає на ефективність результату. Зараз студенти мають величезний вибір серед форматів вивчення мови:

  • офлайн або онлайн;

Ще з далеких карантинних часів офлайн-навчання поступово втрачає актуальність. Вчити англійську через спеціальні платформи зручніше і репетитору, і учню. Ніхто не витрачає час на дорогу, і викроїти годину на English не так вже й складно.

А для учнів одразу відкривається більший вибір викладачів. Якщо ви живете у столиці, то можете вибрати собі репетитора англійської у Києві або з будь-якого іншого міста.

  • групові чи індивідуальні уроки;

Якщо ви сором'язлива людина, на перших етапах вивчення мови вам може бути комфортніше займатися віч-на-віч з викладачем. А комусь такий варіант видасться надто нудним, а от у групі – набагато цікавіше.

  • комплексні курси чи інтенсивні;

Іноді студенту потрібно прокачати певну частину англійської мови. Наприклад, підтягнути навичку говоріння перед поїздкою за кордон. Або попрацювати над граматикою, щоб писати робочі імейли. У таких випадках репетитор може запропонувати інтенсив для опрацювання конкретної навички. Але загалом краще йти шляхом комплексного, повноцінного курсу.

  • загальна або спеціальна англійська.

General English – це база, яку важливо освоїти для володіння мовою. Але в деяких ситуаціях цього замало, і треба зробити акцент на професійній лексиці. У такому разі варто шукати репетитора, який спеціалізується на вузькій сфері: IT-English, digital-English тощо.

При виборі репетитора поцікавтеся не лише відгуками та дипломами, а й доступними форматами занять.

3. Технології та методики

10-15 років тому репетитор займався з учнем за паперовими книгами та роздруківками з вправами. Нині такий підхід вважається застарілим. У період тотальної діджиталізації є набагато ефективніші методики вивчення мови.

Звичайно, без заучування правил та відпрацювання їх через вправи не обійтися. Але навіть таке нудне заняття відбувається не в зошиті, а на інтерактивних платформах в ігровій формі.

Окрім граматичних вправ, репетитор має запропонувати роботу з різними видами контенту: англомовні фільми, книги, інтерв'ю, статті, пости в Інстаграмі та навіть меми. Аби тільки учневі було цікаво.

4. Сценарій заняття

На перших уроках з репетитором зверніть увагу на те, як відбувається заняття. Сучасний підхід передбачає розмовний формат, причому більшу частину часу говорить учень.

Якщо ви помічаєте, що майже третину уроку займає монотонний перегляд відео чи зачитування вголос граматичних правил – є ймовірність, що прогрес буде надто повільним.

5. Доступні пояснення

Після заняття з репетитором у вас не повинно залишатись запитань. Професіонал знайде спосіб доступно пояснити навіть найскладніші правила. А якщо після безлічі уроків з репетитором ви так і не зрозуміли, коли використовувати цей Present Perfect, то це вже тривожний дзвіночок.

6. Індивідуальні вимоги до тічера

Трапляються випадки, коли недостатньо знайти просто хорошого репетитора. Наприклад, вам потрібно підтягнути англійську для роботи маркетологом у міжнародній компанії. А значить – зробити акцент на професійній лексиці. Та якщо репетитор нічого не знає про маркетинг, то не зможе підтримати розмову на цю тему ні українською, ні англійською. Тому одразу шукайте тічера з досвідом у вашій професії.

Як вибрати репетитора з англійської мови через soft skills

Висока кваліфікація викладача – ще не гарантія ваших результатів. Якщо вам нудно на заняттях з англійської мови чи репетитор викликає неприязнь – не варто чекати на прогрес. Результат можливий лише в тому випадку, якщо вибір вчителя буде заснований не лише на hard skills, але й на особистих якостях.

Щоб між студентом та репетитором стався match, мають співпасти кілька факторів:

  • відчуття безпеки;

Вивчення мови – це стрес. Ви будете робити помилки, ставити одне й те саме питання по сто разів, забувати слова – і все це не повинно викликати у вчителя бурхливих емоцій! З боку педагога не має бути жодного булінгу та критики.

Це особливо важливо, коли ви шукаєте репетитора для дитини чи підлітка. Необережне зауваження може відбити бажання займатися англійською мовою.

  • мотивація;

Так, на самому початку ви поставили мету, заради якої вивчаєте англійську. Так, саме вона й має вас мотивувати. Але коли репетитор хвалить вас за досягнення, підсвічує успіхи і фіксує проміжні результати – шансів закинути все практично немає.

  • інтерес;

Вивчення мови – це марафонський забіг, а не короткий спринт. Тому мотивувати має не лише мета, а й сам процес. Якщо на заняттях ви будете нудьгувати і рахувати хвилини до його закінчення, то через пару місяців почнете пропускати уроки, а потім і зовсім закинете процес.

  • гнучкість;

Хороший вчитель може відчути стан учня і за необхідності підлаштуватися під нього. Ви прийшли на урок у поганому настрої і без домашнього завдання – це погано. Але завдання тічера в цей момент – адаптувати урок так, щоб у результаті ви отримали якусь користь.

  • різноманітність.

Як ми вже говорили, вивчення мови займає місяці та роки. І ніщо так не вбиває мотивацію та інтерес, як одноманітність та рутина. Щоб ви не зіткнулися з вигорянням, репетитор повинен володіти різними форматами уроків та домашніх завдань.

Як вибрати репетитора з англійської та не нарватися на red flags

Ви знайшли репетитора, в якому ідеально поєднуються тверді навички та особисті якості? Перш ніж вибрати його як вчителя з англійської, переконайтеся у відсутності red flags. Це тривожні дзвіночки, які не можна залишати поза увагою:

  • нереалістичні строки. Обіцянка вивчити англійську за 1-2-3 місяці може спрацювати як маркетинговий хід. Але насправді опанувати мову за такий короткий час неможливо;
  • повна відсутність строків. Репетитор повинен дати вам орієнтир, хай і приблизний. Цей термін може бути сформульований у місяцях (наприклад, підтягнути English до рівня В1 за 6 місяців) або у годинах занять (досягнемо цього результату за 100 годин);
  • низький рівень учнів. Якщо репетитор декларує, що знає мову на рівні С1 (високий), але вчить лише початківців – виникають питання. Можливо, насправді рівень знань вчителя нижчий, ніж він заявляє;
  • "без домашніх завдань" та інші ліниві методи. З ними прогрес буде дуже повільним. Отже, є ризик втратити мотивацію;
  • рівень володіння мовою – native. Цей рівень передбачає, що людина глибоко володіє мовою, з усіма її сленгами та діалектизмами. Найчастіше декларування рівня native не має нічого спільного з реальністю;
  • більша частина заняття проходить не англійською. Ви прийшли вивчати англійську, але репетитор пояснює правила українською мовою? Це неефективно. Навіть на початковому рівні досвідчений тічер розмовлятиме з вами простими словами та конструкціями і намагатиметься не перекладати, а пояснювати.

Але водночас не варто відразу відмовлятися від викладача, якщо він:

  • ще навчається в університеті або лише нещодавно його закінчив. Не ставтеся до студентів занадто упереджено, адже відсутність досвіду вони компенсують величезним ентузіазмом та нескінченною енергією;
  • не може миттєво перекласти англійською будь-яке слово. Адже часом ми і рідною мовою не можемо згадати якесь слово;
  • пояснює правила не так, як це робили в школі. На жаль, у наших школах англійську викладають за застарілими підручниками та неефективними методиками. Тому ваш шкільний вчитель англійської – не найкращий орієнтир для порівнянь.

Як вибрати репетитора з англійської мови для дитини?

Всі поради вище підходять для вибору тічера і для дорослих, і дітей. Але коли ви шукаєте репетитора з англійської мови для своєї дитини, варто звернути увагу ще на 3 важливі деталі:

  • тічер володіє методологією роботи з дітьми. Погодьтеся, процес навчання дорослих та дітей відрізняється. Відіграє роль банальна фізіологія та психологія: у різному віці у людини є особливості концентрації, запам'ятовування, відтворення інформації. Школяр та доросла людина не можуть займатися за однією програмою;
  • репетитор може говорити з підлітком на цікаві йому теми. Щоб дитина хотіла вчити англійську, їй має бути цікаво на заняттях. Це є ключовим моментом. Буває, що через велику різницю у віці чи розбіжності інтересів репетитор не може знайти спільних тем для розмови з підлітком. У такому разі краще знайти іншого викладача;
  • критика, висміювання та інші прояви булінгу – табу для вчителя. Будь-яке порушення особистих кордонів дитини – причина якнайшвидше розірвати стосунки з репетитором. Важливо, щоб дорослі розмовляли з дітьми про те, яка поведінка з боку вчителів є неприпустимою.

Репетитор англійської для дітей: чи обов'язкова педагогічна освіта?

В ідеальному світі диплом педагога – свідчення того, що репетитор знайомий із віковою психологією дітей, опанував методики викладання та володіє англійською на високому рівні. Але реальність показує, що рівень освіти у педагогічних ВНЗ залишає бажати кращого.

Далі може бути ще гірше. Роки роботи у школі призводять до вигорання та професійної деформації. Навіть дуже чуйна, любляча дітей людина може стати холодною і байдужою.

Чи наймати дітям репетитора без вищої освіти – вирішувати лише батькам. Але ми все ж таки порадимо орієнтуватися не на дипломи, а на емоції та результати дитини. Якщо вона з нетерпінням чекає на заняття і приносить зі школи хороші оцінки – чи має значення диплом?

Мабуть, найочевидніший плюс педагогічної освіти у репетитора – знання шкільної програми. Вчитель чітко розуміє, які теми має освоїти дитина, щоб вийти на хорошу оцінку або отримати достатньо балів на ЗНО.

На сайті Послуги ЮА ви знайдете репетитора англійської мови для дітей та дорослих. Зробіть свій крок до вільного володіння English просто зараз!

13/03/2023

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Чи є сенс орієнтуватися на тренди в інтер'єрі, якщо вони змінюються щороку? Коли вони збігаються з вашим смаком і можуть зробити квартиру комфортною та функціональною – однозначно так!

27/02/2023