В який час можна робити ремонт та інші юридичні аспекти ремонту в Україні

Ремонт – один з найбільш стресових періодів в житті людини. При цьому нервує не тільки власник квартири, але і його сусіди, які змушені миритися з постійним шумом. Як знайти баланс інтересів і не зіпсувати відносини з сусідами? З цієї статті ви дізнаєтеся, коли можна робити ремонт і що робити, якщо сусіди заважають спокійно жити.

В який час можна робити ремонт за законом

Закони чітко регулюють, в який час можна робити ремонт в квартирі. Досить заглянути в 24 статтю Закону про санітарне благополуччя населення. Вам не потрібно розбиратися в юридичних тонкощах, ми вже зробили це за вас. Стаття закону регулює одночасно два моменти: допустимий час і норми шуму, а також години, коли можна робити ремонт.

Ось головні правила, які вам варто запам'ятати:

  • закон встановлює допустимий рівень шуму в денний і нічний час. Про конкретні цифри розповімо нижче;
  • на території, де живуть люди, з 22:00 до 8:00 діє "режим тиші". У цей час заборонено голосно співати, кричати, використовувати гучну техніку, запускати феєрверки тощо;
  • для ремонтних робіт правила суворіші. Проводити гучні ремонтні роботи можна з 21:00 до 8:00. А у вихідні та святкові дні це заборонено цілодобово.

Тепер ви знаєте, в який час можна робити ремонт в квартирі за законом. Але в ньому є ще кілька цікавих положень, про які знають не всі. Наприклад, власник квартири повинен заздалегідь повідомити про майбутній ремонт сусідам, з якими межує його квартира. Якщо вам вдасться домовитися з ними, ви зможете встановити інший час, коли можна робити ремонт. Жителі прилеглих квартир можуть дати згоду на гучні роботи у вихідні дні. Але що робити, якщо це не сподобається іншим сусідам, які будуть чути шум? На жаль, закон про це нічого не каже.

О котрій можна робити ремонт в Києві та інших містах

Такі побутові питання, як правила ремонтних робіт, регулюються на рівні міст. Наприклад, в Києві діють власні Правила благоустрою. У порівнянні із загальним правилом, вони обмежують час, коли можна робити ремонт в квартирі. Коли можна робити ремонт в квартирі в Києві? З 8:00 до 19:00 в будні дні.

Столиця – не єдине місто, де діють власні правила. Чи є подібні обмеження в вашому місті, можна дізнатися на сайті відповідної міської ради. Не зайвим буде уточнити, о котрій годині можна робити ремонт в конкретному житловому комплексі, адже власні правила може встановити ОСББ.

В який час можна робити ремонт: вихідні та святкові дні

Законодавство категорично забороняє робити ремонт у вихідні та святкові дні. Але часи, коли абсолютно всі люди працювали з понеділка по п'ятницю давно в минулому. Чи потрібно враховувати графіки сусідів, щоб зрозуміти, в які дні можна робити ремонт? Ні, вихідними днями вважаються субота та неділя. Що стосується свят, під цю категорію підпадають тільки державні свята, перераховані в трудовому законодавстві. Це Різдво, Великдень, Трійця, День Незалежності тощо.

Коли можна робити ремонт: закон поширюється на приватні будинки та будівництва?

Ми розібралися, коли можна шуміти при ремонті квартири. Але як щодо приватного сектора або сільській місцевості, де взагалі немає багатоквартирних будинків? Насправді норми шуму поширюються на будь-які приміщення, де постійно або тимчасово перебувають люди. А значить, навіть в приватному будинку не можна робити ремонт у вихідні дні. Звичайно, якщо сусідам не заважає шум і ви з ними заздалегідь домовилися, в який час доби можна робити ремонт – проблем не виникне.

А ось із будівництвами ситуація трохи складніша. Адже по суті будівництво і ремонт – різні речі. А значить, вести будівництво в вихідні дні можна, якщо шум не заважає оточуючим. Як показує практика, якщо біля багатоквартирного будинку ведеться активна забудова, людям досить непросто відстояти свої права. Адже суд не може просто повірити вам на слово. Тут потрібно надавати докази. Тому найчастіше суди стають на бік забудовника, за яким стоїть армія юристів.

Ремонт: коли можна шуміти і допустимі межі шуму

З недавніх пір віддалена робота стала нормою. Люди працюють з дому, проводячи в квартирі майже весь вільний час. Але що робити, якщо сусіди затіяли ремонт, і ви не можете виконувати трудові обов'язки в такій обстановці? Чи можна якось вплинути на ситуацію? Єдиний варіант – виміряти рівень шуму в своїй квартирі.

І до нього закон встановлює такі вимоги:

  • в квартирах і житлових будинках рівень шуму не повинен перевищувати 55 дБ, вночі – 45 дБ;
  • в гуртожитках і готелях норми дещо вищі – 50 дБ і 60 дБ відповідно;
  • в Києві діють більш суворі правила. Рівень шуму не повинен перевищувати 40 дБ у денний час і 30 дБ – в нічний.

Щоб виміряти рівень шуму і пред'явити претензію сусідам знадобиться спеціальний прилад. Скоріше за все, у вас його немає. Тоді радимо звертатися до місцевого управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (в народі – СЕС). Представник служби повинен виміряти рівень шуму у вашій квартирі і скласти акт. На підставі цього документа можна висувати претензії порушникам.

Куди телефонувати, якщо сусіди роблять ремонт у вихідні

На жаль, не всі люди шанобливо ставляться до оточуючих. Дехто дістає перфоратор виключно у вихідні дні. Найчастіше так чинять ті, хто робить поточний ремонт у вільний від роботи час. Але ви не зобов'язані підлаштовуватися під чийсь графік і терпіти незручності.

Як боротися з порушниками спокою?

  1. Спробуйте залагодити конфлікт мирно. Іноді люди просто не знають, коли можна робити ремонт в квартирі.
  2. Якщо сусіди ігнорують ваші прохання, повідомте, що маєте намір звернутися в поліцію. Як правило, це спрацьовує.
  3. Якщо за стінкою не змовкає звук перфоратора – сміливо телефонуйте в поліцію за номером 102.

Будемо відверті: органи правопорядку намагаються ігнорувати такі "дрібниці" як побутові конфлікти на грунті ремонту. Будьте наполегливі і вимагайте, щоб поліцейські приїхали якомога оперативніше і зафіксували правопорушення. Проконтролюйте, щоб правоохоронці склали протокол і чітко вказали дату, час, місце події.

Що загрожує порушникам? Їх можуть притягнути до відповідальності за адміністративне правопорушення. Але покарання їм загрожує невелике – штраф від 85 до 255 грн. Якщо ж протягом року вони знову повторять те саме правопорушення, повторний штраф сягне 510 грн. Приємний бонус – у сусіда можуть конфіскувати джерело шуму. Так, злощасний перфоратор дістанеться державі. Можливо, після цього за стіною запам'ятають, коли можна робити ремонт в квартирі за законами України.

Але поліція навряд чи допоможе, якщо мешканці сусідньої квартири роблять ремонт в належний час, але явно перевищують рівень шуму. В такому випадку доведеться спочатку звернутися в СЕС, і тільки з актом цього органу писати заяву до поліції.

Як довести перевищення допустимого рівня шуму

Якщо ситуація доходить до відкритого конфлікту і судового розгляду, потрібно подбати про докази. Якщо сусід ігнорує те, в який час можна робити ремонт в Україні, зафіксуйте цей факт. Вам допоможуть:

  • адміністративні протоколи, складені поліцією;
  • аудіо- та відеофіксація порушення;
  • показання свідків – інших сусідів;
  • протоколи і акти СЕС;
  • результати екологічної експертизи.

На останній зупинимося докладніше. Без неї не обійтися, якщо шум носить постійний характер. Наприклад, в сусідній квартирі встановили кондиціонер з порушенням інструкції. І тепер його монотонне гудіння заважає вам спати вночі. Екологічна експертиза допоможе визначити джерело і рівень шуму. З цим документом можна йти до суду і вимагати усунути порушення.

Яскравий приклад такої справи розглядали столичні суди в 2018 році. У будівлі житлового будинку на Софіївській Борщагівці відкрили супермаркет "АТБ". Зазвичай люди радіють, що в їхньому будинку з'явився продуктовий магазин. Але для мешканки квартири на другому поверсі таке сусідство перетворилося на пекло. Адже прямо біля її вікон розташувалися витяжки супермаркету. Через постійний шум жінка не могла нормально відпочивати і спати у власному будинку. В рамках судового розгляду була проведена експертиза, яка зафіксувала підвищений рівень шуму. В результаті суд зобов'язав "АТБ" демонтувати все обладнання, яке заважає мешканцям будинку. А позивачка ще й отримала моральну компенсацію в розмірі 1000 грн.

Як вибрати бригаду для ремонту квартири і запобігти конфліктам

Якщо ви і є та людина, яка збирається робити ремонт в квартирі, постарайтеся наперед захистити себе від конфліктів з сусідами. По-перше, попередьте мешканців будинку, коли будете робити ремонт в квартирі. Позначте орієнтовний час початку і закінчення будівельних робіт. Не зайвим буде з'ясувати, чи є в прилеглих квартирах маленькі діти. Ви не зобов'язані робити перерви на їх денний сон, але ж норми моралі ніхто не відміняв, правильно?

По-друге, найміть надійну бригаду майстрів з ремонту квартир. Досвідчені фахівці не будуть розтягувати ремонт на довгі місяці, а разом з ним – і війну з сусідами. Вони зможуть організувати процеси так, щоб галасливі роботи не тривали весь день. Як вибрати будівельників для ремонту квартири? Переходьте за цим посиланням, обирайте своє місто і вивчайте профілі майстрів.

Важливий фактор – наявність у фахівця якісного обладнання. Нові моделі інструментів дозволяють виконати роботи швидше і скоротити час шуму. Тому перед тим, як знайти майстра з ремонту, поцікавтеся якістю його обладнання.

FAQ: відповіді на питання про те, коли можна робити ремонт

Тепер ви знаєте, в який час можна проводити ремонт в квартирі. Але у вас могли залишитися й інші питання по цій темі. Ми постаралися передбачити їх і дали відповіді нижче.

1. Як довго можна робити ремонт в квартирі?
 
Часто люди скаржаться, що ремонт сусідів став "вічним". Але законодавство не встановлює дедлайнів ні на гучні роботи, ні на ремонт в цілому.

2. Що робити, якщо сусіди намагаються перешкодити вам з ремонтом?

Буває і зворотна сторона медалі: ви хочете домовитися з сусідами по-людяному, всіма силами намагаєтеся захистити їх від незручностей, а у відповідь отримуєте погрози і шантаж. Нерідкі випадки, коли сусіди спеціально влаштовують перебої з електрикою або навіть псують техніку. Таким чином вони самі встановлюють, о котрій можна починати ремонт. Боротися з таким неподобством можна і потрібно за допомогою поліції.

3. В який час і дні можна робити ремонт, якщо він не заважає сусідам?

Зверніть увагу, що у вихідні дні заборонено не просто шуміти, а саме робити ремонт. Ми радимо враховувати правила, коли можна робити ремонт за законом. Але фактично, якщо ви не будете заважати оточуючим, на вас навряд чи поскаржаться.

4. Коли за законом можна робити ремонт, якщо приміщення використовується для комерційних цілей?

Часто на перших поверхах багатоповерхівок розміщують магазини, салони краси та інші комерційні приміщення. Коли можна робити ремонт в Україні, якщо приміщення нежитлове? У цьому випадку немає окремих правил, крім тих, про які ми писали вище.

5. Коли в квартирі можна робити ремонт, якщо в житловому комплексі ще не живуть люди?

Який сенс в обмеженнях, якщо ЖК ввели в експлуатацію буквально днями? Адже явно в будинку ще не живе жодна людина! І тут законодавець невблаганний: правила одні для всіх, вам все одно доведеться дотримуватися режиму тиші у вихідні дні.

6. В який час дозволено робити ремонт в квартирі, якщо у сусідів є маленька дитина?

Жоден документ не зобов'язує вас підлаштовуватися під денний сон дитини з сусідньої квартири. Але щоб уникнути конфліктів краще піти назустріч і не свердлити стіни в обідній час. До речі, будівельникам теж потрібні перерви!

7. Як знайти хорошого майстра для ремонту квартири?

Як ми вже підкреслювали, від кваліфікації і досвіду майстрів залежить швидкість проведення ремонтних робіт. А вона важлива і вам, і вашим сусідам. На нашому сайті ви знайдете кращим майстрів з ремонту квартир.

 

25/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023