Як правильно зробити ремонт у квартирі: головні етапи підготовки та планування ремонту

Коли ви тільки думаєте про ремонт, він здається чимось хаотичним. Не зрозуміло, як підступитися і з чого розпочати ремонт у квартирі. Не дивно, що в результаті переробка затягується на роки, бюджет постійно збільшується, а момент новосілля стає примарним. Щоб такого не сталося, важливо знати, як правильно робити ремонт у квартирі. У цій статті ви знайдете базові правила, які перетворять хаотичний ремонт на чіткий алгоритм дій.

З чого розпочати ремонт: 7 головних кроків на підготовчому етапі

Здається, дурне питання: як почати робити ремонт? Очевидно, що потрібно просто позбутися всього старого і зробити заново. Але саме через такий підхід люди буквально мешкають у стані ремонту роками. Краще підійти до процесу з розумом і не братися до конкретних робіт без чіткого плану дій. Він з'явиться, коли ви дасте собі відповідь на 7 питань.

1. Який із видів ремонту потрібен: капітальний чи косметичний?

Із цього треба розпочати власникам вторинного житла, де вже є якийсь ремонт. Тверезо оцініть ситуацію та зупиніть вибір на тому виді ремонтів, який необхідний приміщенню. Чи вдасться освіжити квартиру за допомогою банальної поклейки шпалер та заміни підлоги? Можливо, востаннє ремонт у будинку робили 30 років тому і без нової електропроводки не обійтися?

2. Яким буде дизайн кожної кімнати?

Так, визначитися з інтер'єром, меблюванням і декором доведеться до початку ремонту. Чому так? Ремонт та дизайн – нероздільні процеси. Наприклад, від розміщення меблів залежить розташування розеток. Отже, ще на етапі заводу комунікацій у вас має бути готовий детальний дизайн-проєкт.

3. Чи можна повністю звільнити квартиру на час ремонту?

Перед тим як робити ремонт, кімнату потрібно звільнити від меблів. А в ідеалі – і від людей, що в ній живуть. Будемо відвертими: роботи в порожній квартирі будуть просуватися набагато швидше. Тому для розуміння остаточних строків ви повинні вирішити, де житимете під час будівельних робіт і куди відвезете меблі.

4. Кого потрібно залучити до проведення ремонту?

До хороших бригад з ремонту квартир у Києві та інших великих містах вишиковується черга на кілька місяців уперед. Тому після того, як ви визначилися з переліком необхідних робіт, починайте пошук фахівців. Майте на увазі, що перед тим, як розпочати ремонт з нуля, вам потрібно буде скласти кошторис та закупити матеріали. З цим можуть допомогти будівельники, з якими ви домовитеся про подальшу співпрацю.

5. Які матеріали потрібні для обробки квартири під ключ?

Кількість та сумарна вартість матеріалів залежать від обсягу ремонтних робіт, площі приміщень, дизайнерських рішень. Бажано купувати матеріали із невеликим запасом. За потреби, майстри з ремонту зможуть запропонувати більш бюджетні варіанти та скоригувати вартість.

6. Скільки грошей знадобиться на ремонт у квартирі під ключ?

Питання бюджету нерідко стає наріжним каменем ремонту. Адже навіть найскромніші рішення вимагають чималих грошей. Нижче ми розповімо, як правильно скласти кошторис на ремонт та зрозуміти, яку суму потрібно виділити із сімейного бюджету.

7. Строки та дедлайни: у якій послідовності робити ремонт?

Це питання впливає не на сам ремонт, а на кількість грошей, які ви витратите. Намагайтеся заздалегідь створити якийсь графік ремонтних робіт. У цьому вам допоможуть будівельники – вони краще розуміють, який час знадобиться на кожен етап. Завдяки чітким строкам ви уникнете простоїв через відсутність будматеріалів або інструментів.

Коли ви відповісте на ці питання, у вас вже буде чітке розуміння, як зробити ремонт у квартирі. Але щоб запобігти можливим помилкам, давайте розберемося з таким поняттям, як кошторис.

Як скласти кошторис на ремонт квартири

Кошторис – це свого роду бізнес-план з ремонту квартири. У ньому потрібно врахувати всі витрати та ризики. А якщо ви плануєте заробляти на приміщенні завдяки оренді, при складанні кошторису потрібно відштовхуватись ще й від очікуваних доходів. До речі, про те, як зробити ремонт у квартирі під здачу, ми розповідали в цій статті.

Навіщо потрібний кошторис при замовленні ремонту квартири під ключ

Якщо ви збираєтеся найняти будівельну бригаду, навіщо взагалі розраховувати кошторис? По-перше, зазвичай майстри називають суму "на око", виходячи зі свого досвіду. Але формування докладного кошторису займає не одну годину і вимагає математичних розрахунків, а не оціночних суджень. По-друге, у кожного домовласника своє розуміння якості. По суті, той самий ремонт може відрізнятися за ціною в 2-3 рази тільки через преміальні матеріали.

Що ще ви отримаєте після того, як складете кошторис на ремонт:

  • зафіксуєте обсяги, тривалість та вартість усіх видів робіт;
  • визначите кількість та вартість матеріалів для чорнового та чистового оздоблення;
  • сплануєте бюджет із урахуванням графіка ремонтних робіт;
  • отримаєте можливість контролювати витрати ваших коштів, якщо закупівлею займаються майстри.

Як зробити кошторис на ремонт: які пункти включають до розрахунків

Немає єдиного правила, як скласти кошторис на ремонт квартири. Зразок такого документа може бути різним. Все залежить від того, які пункти ви включите до бюджету. Глобально список складається із трьох блоків:

  • роботи. Цей пункт є дуже варіативним і залежить від вашої готовності включатися в процеси. Наприклад, демонтаж старого оздоблення можна виконати самостійно або найняти для цього будівельників. Так само можна делегувати доставку матеріалів і прибирання приміщення після ремонту, або зробити це все самостійно;
  • матеріали. Як показує практика, врахувати абсолютно все необхідне не вдасться. Адже вже в розпалі ремонту може виявитись, що труби, які ви не планували міняти, знаходяться на межі аварійного стану. Або  потрібно вирівнювати стіни, які ви вважали ідеальними. Тому головне правило, як порахувати кошторис на ремонт квартири, звучить так: додавайте 10-20% згори до остаточної суми;
  • меблі та техніка. Це обов'язковий пункт кошторису для ремонту приміщень під ключ. Адже одних тільки стін та стелі мало, щоб жити у новій квартирі.

Важливо оновити кошторис перед тим, як розпочати ремонт. Через зміну курсу валют та інші фактори ціна на будматеріали може стрімко змінюватись. Наприклад, влітку 2021 року вартість деревини була на 300% вищою, ніж улітку 2020 року. Оновлюйте цифри, щоб кошторис був актуальним.

Як рахувати кошторис на ремонт: від площі приміщення до фінальної суми

Очевидно, що перед тим, як спроєктувати ремонт квартири, потрібно підрахувати кошторис. Але як це зробити? Найпростіший спосіб – внести основну інформацію до таблиці Excel або Google та використовувати елементарні математичні формули. Весь процес складається із 5 етапів.

1. Заміри поверхонь

Для складання кошторису потрібно виміряти довжину стін, висоту стель, відстань між стінами, параметри дверних та віконних отворів. Зазвичай уся ця інформація є у документах на квартиру, але краще виконати заміри ще раз, щоб уникнути неточностей.

2. Визначення площ поверхонь

Заміри потрібні були для того, щоб визначити площу стін, стель та підлоги. У стандартних приміщеннях вони мають форму прямокутників. Отже все, що вам потрібно – найпростіша формула S = a*b. Якщо в стіні є проріз під вікно або двері, відніміть їх площу з цифри, що вийшла. Знаючи площі стін, ви розумітимете, скільки будматеріалів знадобиться для ремонту.

3. Формування переліку робіт

Коли параметри квартири відомі, варто вирішити, які саме роботи виконати. Сюди відноситься дизайн та ремонт приміщень. Точний список допоможе скласти дизайнер або виконроб проєкту. Зафіксуйте перелік у таблиці та класифікуйте його за приміщеннями. Наприклад, на одному аркуші таблиці розпишіть усі роботи для вітальні, на іншому – для кухні тощо. Інший варіант, як порахувати кошторис на ремонт – згрупувати всі роботи по етапах. Наприклад: демонтаж, чорнове оздоблення, електромонтаж, водопостачання, чистове оздоблення тощо.

4. Розрахунок остаточної суми

Коли всі матеріали та роботи внесені до таблиці, залишилося додати лише їх одиниці виміру, необхідний обсяг та ціну. Одиницями виміру є квадратні і погонні метри, штуки, мішки, банки тощо. Обсяг матеріалів або робіт можна визначити, виходячи з площі приміщення. А ціни залежать виключно від ваших уподобань. Це можуть бути і бюджетні, і преміальні варіанти. Декілька формул – і ви знаєте, скільки коштуватиме ремонт квартир під ключ у вашому випадку.

5. Запас на непередбачені витрати

Хоч би як парадоксально не звучало, але в кошторисі треба передбачати непередбачені витрати. Після того, як складете кошторис ремонту квартири, додавайте до фінішної суми 15%. Швидше за все, ці гроші підуть на покупку додаткових будматеріалів, їх доставку, вивіз сміття та інші дрібниці, про які ви не замислювалися на початку ремонту.

Як скласти кошторис на ремонт квартири в новобудові

Утримання кошторису для нової квартири безпосередньо залежатиме від того, в якому стані передає приміщення забудовник. В одних житлових комплексах власники одержують порожню квартиру навіть без чистового оздоблення. І тут вам потрібно передбачити всі можливі види робіт, за винятком хіба що демонтажу. В інших комплексах забудовник самостійно робить базове оздоблення: стяжку, завод комунікацій, встановлення вікон та дверей. А у преміум-сегменті продаються квартири під ключ, з готовим ремонтом. Ці особливості важливо врахувати перед тим, як скласти кошторис ремонту та купити матеріали.

В якій послідовності робити ремонт у квартирі

Перед початком всіх робіт ви напевно замислюєтесь над тим, як правильно робити ремонт. І це не дивно, адже косметичний ремонт роблять у середньому на десятиліття, а капітальний – на 20-30 років. І якщо припуститися серйозних помилок, виправити їх буде недешево.

Як спроєктувати ремонт у квартирі, щоб він пройшов гладко? Важливе значення має з якої кімнати розпочати ремонт у квартирі. Будівельники радять розпочинати роботи з дальньої кімнати та наближатися до входу у квартиру. В іншому випадку є ризик зіпсувати новий ремонт. Це правило є актуальним, якщо ви живете в будинку під час будівельних робіт і робите їх поетапно, від приміщення до приміщення.

Коли ремонт відбувається у всій квартирі одночасно, алгоритм дій відрізняється. В якій послідовності робити ремонт у кімнаті, квартирі чи будинку? Весь процес складається із 11 етапів.


1. Розробка дизайн-проєкту, кошторису та іншої документації

Як ми вже не раз наголошували, ремонт варто розпочинати зі стратегічного планування. Якщо ви маєте чітку візуалізацію бажаного результату, ризик помилок зводиться до мінімуму. Крім того, за наявності навіть найзагальнішого дизайн-проєкту будівельникам буде простіше організувати роботу та зробити ремонт швидше. До речі, якщо у ваші плани входить суттєва зміна конструкції приміщень, може знадобитися узгодження з державними органами.

2. Демонтаж старої обробки та знесення перегородок

Перед тим, як робити ремонт у квартирі в старому будинку, доведеться демонтувати старе оздоблення та комунікації. Скоріш за все, не уникнути і перепланування. Адже в старих будинках практично завжди зустрічаються маленькі кухні, великі коридори та прохідні кімнати. Словом, все те, що абсолютно неактуально у наш час. І не забувайте про вивіз будівельного сміття – це додаткова стаття видатків.

3. Заміна вікон

Якщо необхідно встановити нові склопакети – не поспішайте знімати з них захисну плівку після монтажу. Вона захищає профіль від забруднень та дрібних подряпин.

4. Встановлення нових стін та прокладання комунікацій

Момент будівництва стін залежить від матеріалу. Наприклад, перекриття із гіпсокартону встановлюють після заводу комунікацій. Загалом на цьому етапі чекає монтаж радіаторів і труб, проведення електропроводки, встановлення заставних матеріалів.

6. Вирівнювання поверхонь та штукатурно-малярні роботи

На цьому етапі з'являється ще більше різних варіантів розвитку подій, які залежать від використовуваних матеріалів. Наприклад, якщо ви передбачили натяжну стелю, про неї ще й думати рано. Але якщо це просте вирівнювання та покриття штукатуркою – саме час починати.

Вирівнювання та обробку поверхонь роблять зверху вниз: від стелі до стін, від стін до підлоги. Підійдіть до цього етапу відповідально. Нерівності будуть помітні під фарбою та шпалерами. Та й підганяти меблі під перепади стін та підлоги – то ще задоволення.

6. Монтування ліпнини та декоративних карнизів

В останні роки стиль неокласика набирає обертів, тому ми винесли цей етап окремо. Зверніть увагу, що встановлювати декоративну ліпнину потрібно до чистового оздоблення.

7. Укладання плитки та інші оздоблювальні роботи

Настав найприємніший етап ремонту, коли порожнє приміщення починає перетворюватися на затишний будинок. Але він же і найбільш відповідальний, адже недоліки вже не сховаєш під шаром будматеріалів. Важливо ставити перед бригадою чіткі завдання та пояснювати свої побажання. Якщо плитка має скластися у певний візерунок – підготуйте комп'ютерну схему розкладки. Те саме стосується шпалер з візерунком або схеми укладання паркету – промовляйте всі деталі, інакше результат розчарує.

8. Встановлення сантехніки

Виводи під сантехніку були зроблені набагато раніше, залишилося лише встановити душову кабіну або ванну, раковину та унітаз.

9. Встановлення міжкімнатних дверей

Звичайно ж, у вас вже є дверні отвори необхідної ширини та висоти. Залишилося лише встановити обрані двері.

10. Монтування розеток, вимикачів та джерел освітлення

Практично завершальний штрих – установка дрібниць на кшталт розеток, вимикачів або датчиків руху. До довгоочікуваного новосілля залишилося зовсім небагато!

11. Установка великої техніки та меблів

Останній етап відноситься до ремонту дуже умовно. Але ми не могли залишити його поза увагою. До речі, радимо вносити його в кошторис, адже облаштування квартири може коштувати набагато більше, ніж ремонт.

Тепер ви знаєте, як правильно зробити ремонт у квартирі, щоб новосілля було справді радісним.

 

29/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023