Як зробити ремонт у ванній: тренди, бюджет та підводні камені

Кому з нас не хотілося б, щоб ванна кімната нагадувала інтер'єр розкішного готелю? Адже це місце для СПА-ритуалів, релаксу та довгоочікуваного відпочинку. Але коли справа доходить до реалізації проєкту вашої мрії, у голові поєднуються сотні ідей та образів. Разом з ними приходять і тривожні питання: скільки коштуватиме ремонт ванної? Як зробити ремонт у ванній кімнаті і не припуститися серйозних помилок? Як врахувати модні тенденції та адаптувати їх в умовах скромного бюджету та площі санвузла? Якщо вам знайомі такі думки, читайте цю статтю до кінця. І тоді ремонт стане захоплюючою пригодою, без стресів та розчарувань.

Як робити ремонт у ванній кімнаті з урахуванням модних трендів

Тренди дизайну інтер'єру дуже швидкоплинні. Здається, лише вчора в моді був лаконічний скандинавський стиль, а сьогодні його затьмарила яскрава неокласика. То навіщо слідувати тенденціям, які через кілька років будуть неактуальними? Все просто: серед трендових рішень можна знайти ідеї для вашого інтер'єру. І, звичайно ж, адаптувати їх під свій смак та гаманець. Тому якщо ви зовсім не розумієте, як зробити ремонт ванної кімнати, використовуйте ці ідеї як орієнтир.

1. Ефектне освітлення

Санвузли в українських квартирах виконують десятки функцій: від домашнього СПА до пральні. І кожен варіант використання приміщення потребує різних сценаріїв освітлення. Тому при ремонті приділіть особливу увагу електриці та кількості джерел світла. До речі, цього року один із трендів ремонту – повноцінна люстра у ванній кімнаті.

2. Кольорова плитка-"кабанчик"

Уявити ремонт у санвузлі без укладання плитки просто неможливо. Цього сезону ринок завоювала кольорова плитка-“кабанчик”. Якщо ви думали, як зробити ремонт у ванній дешево, цей варіант обробки буде оптимальним. Плитку-”кабанчик” можна укласти вертикально, горизонтально або “ялинкою”.

3. Рослинні мотиви

Живі рослини у ванній кімнаті є обов'язковим елементом модного інтер'єру. Якщо подібне оформлення вам не до душі, додайте рослинні мотиви в обробку санвузла. Це може бути зелена плитка або шпалери з рослинним принтом.

4. Шпалери в санвузлі

Здивовані? Ще нещодавно така заява була б нонсенсом, але сьогодні це актуальний тренд в оформленні ванної кімнати. А як же вологість та ризик прямого попадання води? Сучасні технології забезпечують шпалери необхідною вологостійкістю та довговічністю. Поклейка шпалер – відмінний спосіб, як зробити ремонт у ванній без кахлю та освіжити інтер'єр.

5. Дерево та камінь

Мода на екологічність робить ці матеріали затребуваними навіть у найнесподіваніших проявах. В останні роки їх використовують не тільки в обробці, а й у предметах меблів. Кам'яні та дерев'яні ванни та раковини – один із найтрендовіших предметів інтер'єру в санвузлі.

Але головне в гонитві за трендами – не забувати, як зробити ремонт у ванній функціональним та зручним. Нижче ми розповімо, як уникнути підводних каменів та створити ідеальне приміщення.

Як спланувати ремонт у ванній, щоб результат збігався з очікуваннями

Втілення дизайнерських фантазій базується на дуже звичайних речах, зокрема технічних особливостях приміщення, сценаріях використання кімнати та бюджеті. Це три кити, на яких формуватиметься картинка будь-якого ремонту.

Які особливості та нюанси можуть вплинути на ремонт у ванній кімнаті?

Планування санвузла

При ухваленні будь-яких дизайнерських рішень доведеться відштовхуватися від планування приміщення. До того ж жорстких умов більше, ніж здається. У мешканців багатоквартирних будинків практично немає можливості якось вплинути на площу та розміщення ванної. Все через законодавчі обмеження, які не дозволяють розширити площу ванної кімнати за рахунок житлових приміщень. Більше того, навіть банальне перенесення дверного отвору впирається в низку умов. Якщо ви все-таки наважитеся на перепланування в обхід закону, таку квартиру буде дуже складно продати. Перед подібними рішеннями подумайте, скільки коштуватиме ремонт ванної в майбутньому.

Розділити не можна поєднати

Вічно можна дивитися на вогонь, воду та суперечки про конфігурацію санвузла. То як зробити: поєднати ванну з туалетом чи навпаки – розділити? Правильної відповіді на це питання немає, орієнтуйтеся лише на потреби і… планування. Якщо туалет та ванну поділяє стіна, яку не можна зносити, місце для дискусії зникає.

В іншому ж об'єднання двох зон має низку переваг. По-перше, економія будівельних матеріалів, які ви витратили б на обробку стіни. Тому якщо ви всерйоз замислюєтеся, скільки коштує зробити ремонт у ванній та туалеті, цей фактор вас зацікавить. По-друге, суміщений санвузол дає багато простору для маневрів. Сюди з більшою ймовірністю помістяться бойлер, пральна машина та інша необхідна техніка.

Кількість домочадців

Вік, стать та кількість людей, які будуть користуватися санвузлом, прямо впливає на його обладнання. Очевидно, що за великої кількості членів сім'ї найкращим рішенням буде роздільний санвузол. Крім того, ванна кімната сім'ї з маленькою дитиною відрізнятиметься від ванної для літньої людини, а господарський санвузол – від гостьової ванної кімнати.

Одвічне питання: ванна або душова кабіна

Далеко не в кожній квартирі площа та бюджет дозволяють встановити одночасно і ванну, і душову кабіну. Тож доводиться обирати. Як це зробити? Відштовхуйтеся від своїх звичок та переваг. Хтось любить годинами ніжитись у ванній, а у когось на ранковий душ є лише кілька хвилин перед роботою.

Не останню роль грає планування санвузла. Більшість душових кабін займають багато місця і просто не поміщаються в маленьких приміщеннях. Але є й альтернатива – душова перегородка. До речі, перед тим, як швидко зробити ремонт у ванній кімнаті, зробіть остаточний вибір. Це важливо, адже сантехніка має встановлюватись під конкретну модель кабіни чи ванної.
Що зберігатимуть у санвузлі

Не менш важливе питання: що ви будете зберігати у ванній кімнаті? Меблі – вкрай необхідна річ у санвузлі. Перед ремонтом подумайте, скільки місць для зберігання вам необхідно і де їх краще розмістити. Виділіть окремий комод або шафу для агресивної побутової хімії: пральних порошків, миючих засобів, відбілювачів тощо. Також вам знадобиться місце для зберігання косметики та рушників, кошик для брудної білизни.
Скільки коштує ремонт ванної кімнати під ключ

Відповідь це питання залежить від безлічі факторів:

  • особливості будинку (новобудова чи вторинне житло);
  • стан санвузла (необхідність у заміні комунікацій, переплануванні);
  • площа приміщення;
  • стан сантехніки (чи потрібно міняти раковину, унітаз та душ);
  • смаки та потреби господарів житла.

Всі ці фактори впливатимуть на те, скільки коштує ремонт у ванній кімнаті. Так як підрахунки можуть бути лише індивідуальними, пропонуємо скласти кошторис та розібратися, що потрібно для ремонту у ванній. Для цього знадобиться звичайна таблиця Excel або Google та невеликі математичні підрахунки.

Визначити, скільки коштуватиме ремонт у ванній, допоможуть 5 простих етапів.

  1. Вимірювання поверхонь. За допомогою рулетки виміряйте довжину стін, висоту стелі, відстань між стінами. Не забудьте заміряти дверний отвір. Ця інформація потрібна буде, щоб зробити правильне підрізання плитки.
  2. Визначте площу стін, підлоги, стелі. Для цього доведеться згадати нехитру формулу зі шкільної програми: S=a*b. Підсумкова цифра знадобиться при покупці матеріалів для чорнового оздоблення.
  3. Сформуйте список робіт. Якщо ви не знаєте, як зробити ремонт у ванній своїми руками дешево або просто не хочете займатися ремонтом, без допомоги фахівців не обійтися. Включіть у кошторис вартість послуг майстрів з ремонту квартир у Києві.
  4. Розрахувати остаточну суму. Коли всі потреби в матеріалах та майстрах відомі, настав час дізнатися, скільки коштує ремонт ванної кімнати у вашому випадку. Для цього доповніть таблицю одиницями вимірювання та цінами. Порахуйте загальну суму за допомогою автоматичних формул.
  5. Додайте 10-15% "про запас". Ремонт – справа непередбачувана. Навіть найдосвідченіший дизайнер або виконроб не візьметься назвати точну суму, скільки коштує зробити ремонт у ванній кімнаті. Адже будматеріали можуть різко подорожчати і бюджет зросте.

Скільки коштує зробити ремонт у ванній в Україні

Коли алгоритм складання кошторису зрозумілий, давайте розбиратися, які конкретні пункти туди внести. Нагадаємо, що кількість та зміст пунктів залежать від низки індивідуальних факторів.

  1. Розробка дизайн-проєкту та іншої документації з ремонту. Без нього не обійтися у випадках з проблемними приміщеннями, наприклад, при критично маленькій площі санвузла.
  2. Демонтаж старої обробки та знесення перегородки. Без цього пункту не обійтись у вторинному житлі. Не забудьте внести в кошторис не лише роботи з демонтажу, а й вивіз будівельного сміття.
  3. Заміна комунікацій. Старі труби та електрика – великий ризик. Тому не варто заощаджувати на нових комунікаціях.
  4. Чорнова обробка. Сюди відноситься вирівнювання стін та стелі, заливка стяжки підлоги.
  5. Укладання плитки або інших оздоблювальних матеріалів. Їхній вибір істотно впливає на те, скільки коштує ремонт у туалеті. Для порівняння, квадратний метр простої плитки коштує 300 грн/м2, а преміальні вироби сягають 7000 грн/м2.
  6. Встановлення сантехніки. Розкид цін у цьому сегменті анітрохи не менший.
  7. Монтаж міжкімнатних дверей. Обирайте стійкі до високої вологості моделі.
  8. Установка розеток та вимикачів. Електрофурнітура також має бути вологозахищеною.
  9. Вибір меблів Ще один пункт, який досить сильно впливає на те, скільки коштує ремонт санвузла. Залежно від виробника, матеріалів та розмірів комплект меблів для ванної кімнати може коштувати від 3000 грн до 25000 грн.
  10. Купівля елементів декору. Рушники, мильниці, тримачі для туалетного паперу – всі ці деталі варто закласти в кошторис.

Ці пункти допоможуть вам підрахувати, скільки коштує ремонт ванної кімнати під ключ. Але що робити, якщо після всіх підрахунків сума виявилася надто великою? Нижче ми поділимося кількома лайфхаками, які допоможуть скоротити бюджет без втрати якості ремонту.

Як правильно зробити ремонт у ванній та заощадити бюджет

Використовувати бюджет раціонально – одне з головних правил ремонту. При грамотному підході цілком можливо розподілити витрати так, щоб результат перевершив очікування. Ось кілька простих лайфхаків, які дозволять оптимізувати витрати без втрати якості:

ремонт своїми руками. Ми не рекомендуємо робити складні сантехнічні роботи самостійно. А ось з демонтажем плитки, доставкою матеріалу та прибиранням після ремонту цілком можна впоратися самотужки;
нейтральна плитка. Простий прийом, як дешево та красиво зробити ремонт у туалеті – використовувати однотонну плитку без зайвих візерунків. Навіть звичайний білий квадратний кахель буде ефектно виглядати на контрасті з темною затиркою;
поєднання плитки та фарби. Кахель – досить дороге задоволення. Але як зробити ремонт у ванній без плитки на стінах? Укладіть її тільки в "мокрих" зонах, а решту стіни пофарбуйте;
підбирайте розмір плитки з розумом. Ви здивуєтеся, скільки коштує ремонт туалету в залежності від вибору розміру плитки. Через нераціональний вибір велику кількість кахлю доведеться різати, щоб підігнати під стіни;
дзеркало замість кахлю. Без нього все одно не обійтися, то чому б не зробити цілу стіну дзеркальною? І на кахлі заощадите, і приміщення візуально розширите.

Такі прості хитрощі можуть суттєво вплинути на те, скільки коштує ремонт ванної. При цьому санвузол не втратить ні у зручності, ні у безпеці, ні в естетиці.

Як зробити ремонт у ванній своїми руками і не припуститися помилок

Здається, тепер ви точно знаєте, як правильно зробити ремонт у ванній кімнаті. Але не зайвим буде ще й повчитися на чужих помилках. Тим більше, що більшість із них є неочевидними.

Про що найчастіше шкодують люди після завершення ремонту?

1. Неправильне укладання плитки

Типова ситуація: у голові була певна картинка, а будівельники все зробили не так. Щоб цього не сталося, підготуйте схему розкладки. Її замовляють у салоні одночасно з купівлею кахлю. Приємна новина: зазвичай ця послуга надається безкоштовно.

2. Помилки у підведенні комунікацій

Через неправильне водовідведення в квартирі може з'явитися неприємний запах. Впоратися з ним не може навіть витяжка, про яку теж мало хто замислюється. Ще одна проблема з комунікаціями – їхній неестетичний вигляд. Але й ховати труби під плиткою теж буде помилкою, інакше у разі протікання чи іншої аварії доведеться розбивати оздоблення.

3. Відсутність розеток

Під кожен стаціонарний прилад потрібно зробити окрему розетку. А це, як мінімум, пральна машина та бойлер. Також вам знадобляться кілька розеток для іншої техніки.

4. Помилки у розмірах та пропорціях

Тут прислів'я "сім разів поміряй, один раз відріж" працює на всі 100%. Інакше ви можете отримати нішу для бойлера, в яку він не вміщається, або унітаз, який не дає повністю відчинити дверцята пральної машини.

5. Відсутність місць для зберігання

Ні про яку естетику не може йтися, якщо по всій ванній кімнаті розкидані тазики, упаковки пральних порошків та запаси шампуню. Перед тим, як зробити ремонт у туалеті, передбачте декілька місць для зберігання господарських запасів.

Впевнені, що наші поради допоможуть вам втілити в життя мрію про ідеальну ванну, де можна розслабитися і влаштувати справжній СПА-ретрит.

 

29/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023