Кухня як з Pinterest: як зробити ремонт на кухні дешево та красиво

Кухня давно перестала бути місцем для приготування їжі. Тут ми збираємось на сімейні вечері або галасливі посиденьки з друзями, дивимося улюблені серіали або влаштовуємо домашній офіс. Одним словом, на кухні ми проводимо багато часу. Тому так хочеться, щоб цей простір був практичним, комфортним та красивим. Немов із картинок на Pinterest! Але як втілити журнальні картинки у життя, якщо бюджет обмежений? У цій статті ви знайдете практичні поради, як перетворити кухню та не витратити багато грошей.

Скільки коштує зробити ремонт на кухні

Будь-який ремонт варто починати з розрахунків кошторису. Адже на хвилі емоцій можна відразу збивати кахель і зносити стіни, і тільки потім думати – а скільки коштує ремонт кухні? Якщо бюджету не вистачить, є ризик кілька місяців, а то й років прожити у напівзруйнованій квартирі. А це точно не та картинка, про яку ви мрієте.

Скільки коштує ремонт на кухні? Ціна залежатиме від багатьох нюансів.

  1. Розмір приміщення. Цей фактор впливає на кількість матеріалів, які потрібно закупити. Також від площі залежить обсяг роботи та вартість послуг майстрів з ремонту. Як розумієте, є велика різниця, скільки коштує ремонт кухні 6 метрів та 20 метрів.
  2. "Вік" цього ремонту. Якщо у вашій квартирі ремонт не робили 20-30 років, потрібно не просто оновити стіни та стелю, а й замінити електрику, вікна, сантехніку. Все це впливає на сімейний бюджет. Багатьох дивує, скільки коштує ремонт у хрущовці порівняно з новобудовою. Причина криється саме у старих комунікаціях.
  3. Наявність техніки та меблів. Наскільки глобально ви хочете змінити вигляд приміщення? Якщо у ваші плани входить заміна кухонної техніки, меблів, посуду – не забудьте включити ці витрати в кошторис. При скромному бюджеті варто заздалегідь продумати всі придбання, аж до штор та елементів декору.
  4. Кількість фахівців, які працюватимуть над вашою кухнею. У кошторис варто закласти не лише вартість будматеріалів, а й оплату послуг спеціалістів. До речі, їх кількість залежить лише від ваших побажань та бюджету. Наприклад, концепцію приміщення може придумати дизайнер чи ви самі. Для самого ремонту можна запросити цілу бригаду з виконробом або окремих майстрів.

Як бачите, некоректно ставити питання "скільки коштує ремонт під ключ" або "скільки коштує ремонт кухні 10 метрів", тому що всі фактори потрібно враховувати у комплексі. Якщо під час підрахунку кошторису ви розгубилися, виходьте з критеріїв безпеки. Це — універсальне правило. Наприклад, якщо стоїть вибір між дорожчою плиткою і заміною старих труб, віддайте перевагу другому пункту. Інакше ви ризикуєте пустити нанівець всі зусилля щодо облаштування кухні вашої мрії. А от заощадити можна на інших статтях видатків. Яких саме – розповідаємо нижче.

Як зробити бюджетний ремонт на кухні

Що робити, якщо вам хочеться перетворити кухню на затишний простір, але бюджет обмежений? Головне – об'єктивно оцінити свої можливості та не переплачувати там, де можна заощадити. Давайте розбиратися, як ощадливо зробити ремонт на кухні. Ми знаємо щонайменше 8 правил, як створити гарний інтер'єр без капітальних витрат.

1. Плануйте лише те, що дійсно необхідно

Бажання змінити в квартирі все цілком природне. Але варто об'єктивно оцінити свої можливості та потреби. Чи потрібно міняти планування приміщення і зносити стіни? А вікна справді час виносити на звалище? Ці роботи вимагають витрат не лише на матеріали, а й на кваліфікованих майстрів. Якщо ви думаєте про те, як зробити ремонт на кухні своїми руками дешево, від таких масштабних перепланувань краще відмовитися. Адже складні та небезпечні будівельні роботи мають виконувати лише професіонали.

2. Використовуйте все, що вже є у домі

Не поспішайте викидати старі речі на звалище. Більшості з них можна дати нове життя за допомогою різних технік декорування. Повірте, декупаж чи простий балончик із фарбою творять дива! До речі, оновлення меблів можна перетворити на веселий процес та залучити до нього всю родину. Такі творчі ситуації – один з варіантів як зробити недорогий ремонт на кухні.

3. Не бійтеся комбінувати

Традиційно стіни кухні облицьовують кахлем. Така поверхня проста у догляді, з неї легко видаляються всі забруднення. Але цей матеріал досить дорогий. Вихід: використовувати кахель тільки для кухонного фартуху, а решту стіни покрити фарбою. До речі, перед фарбуванням подбайте про збереження кахлю, щоб потім не переживати, чим краще відмити плитку після ремонту. А ось на чому радимо не економити, так це на підготовці стін – під фарбою всі нерівності будуть дуже помітні.

4. Вибирайте благородні відтінки

Як правило, яскраві та строкаті інтер'єри виглядають дешево. Віддавайте перевагу глибоким, нестандартним відтінкам: ваніль, абрикос, рожева пудра, колір топленого молока. Вони стануть чудовим тлом для інтер'єру. А якщо ви не відчуваєте себе впевнено в поєднанні відтінків, вибирайте білий або світло-сірий колір – точно не помилитеся!

5. Просіть пораду у майстрів з ремонту при виборі матеріалів

Ринок будматеріалів переповнений низькоякісними товарами. На жаль, ціна – не показник надійності та довговічності матеріалів. Тому перед покупкою розхідників порадьтеся з майстрами. Вони підкажуть, які матеріали вибрати в зручному для вас ціновому сегменті.

6. Не витрачайте гроші на декор

Звучить парадоксально, але для красивої та затишної кухні не обов'язково купувати декоративні дрібнички. Адже в більшості випадків вони будуть просто збирати пил і захаращувати простір. Краще нехай декором стане гарний посуд, баночки та кошики для зберігання продуктів або просто ваза зі свіжими фруктами. А ось декоративні фігурки, подушки чи картини варто додавати в інтер'єр акуратно та дозовано.

7. Виконайте частину робіт самостійно

Звичайно, для заміни сантехніки або поклейки шпалер потрібні спеціальні навички. Але демонтаж старих меблів, вивіз сміття або клінінг цілком можна виконати самостійно. Але якщо вам страшно подумати, як мити плитку після ремонту, найміть фахівців і для цих завдань.

8. Намагайтеся не нашкодити

Головне під час ремонту – не зіпсувати те, що можна зберегти. Наприклад, при фарбуванні стін можна випадково забруднити підлогу, і з жахом думати, чим відмити плитку після ремонту. Тому перед початком брудних робіт перенесіть всі меблі та техніку до інших кімнат, а якщо це неможливо – щільно накрийте тканиною або спеціальною плівкою. Так само варто вчинити з вікнами, дверима та підлогою.

Якщо врахувати ці правила, вартість переробки стане мінімальною. Але що робити, якщо бюджету все одно не вистачає? Спробуйте оновити інтер'єр без ремонту!

Як оновити інтер'єр кухні без ремонту

Немає більш ефективного способу, як дешево зробити ремонт на кухні, ніж не робити його взагалі. Адже якщо всі комунікації, стіни та вікна перебувають у хорошому стані, краще заощадити бюджет.

Як змінити інтер'єр без ремонту? Ось кілька способів, від дуже бюджетних до дорожчих:

  • зробіть генеральне прибирання. Зайві предмети, або візуальний шум - саме той фактор, який робить кухню незатишною. Тому перш ніж розмірковувати, як зробити ремонт кухні недорого, позбавтеся зламаних, старих і непотрібних речей;
  • оновіть гарнітур. Кухонні меблі займають більшу частину простору. Саме вона задає тон та настрій інтер'єру. Якщо гарнітур морально та фізично застарів, замініть його на сучасний. Звичайно, можна заощадити та просто перефарбувати фасади у трендовий колір;
  • замініть фартух. Декілька років тому в моді була строката плитка з візерунком. Що робити, якщо вона виглядає на вашій кухні зовсім недоречно? Не обов'язково робити ремонт, плитку можна пофарбувати спеціальною емаллю. Відповідально поставтеся до того, як відмити плитку після ремонту. Якщо поверхня буде покрита частинками жиру, фарба не візьметься та швидко злізе. Або не ризикуйте і довірте перетворення кухні майстру з укладання плитки в Києві;
  • переставте та оновіть меблі. Якщо кухня досить простора, пограйте з розміщенням столу, стільців, буфета. А може, ви давно хочете їх позбутися і замінити на нові? Навіть елементарне фарбування дерев'яних стільців – це вже крок до того, як оновити кухню без ремонту;
  • експериментуйте із текстилем. Найчастіше його на кухні дуже багато. Різнобарвні штори, строката скатертина, оббивка м'якого куточка – все це розмаїття створює візуальний шум у приміщенні. По можливості вибирайте текстиль в одній кольоровій гамі, щоб кімната виглядала гармонійно. При цьому об'ємні гардини можна замінити рулонними шторами, і приміщення стане ще світлішим та затишним;
  • додайте відсутні деталі. Йдеться не про велику кількість декору. Але іноді простір так і просить додати до нього невеликих деталей. Це можуть бути акуратні полички зі спеціями, магнітна дошка для ножів або стелаж із кухонним начинням. Такі деталі потрібні, коли ви не знаєте, як оновити стіни без ремонту.

Чи є ще методи, як оновити кімнату без ремонту? Варіанти безмежні та залежать лише від вашої фантазії. Адже загальний настрій можуть створювати будь-які деталі, починаючи від магнітів на холодильнику та закінчуючи запахом у кімнаті. Подумайте, що вам хочеться змінити найбільше? Іноді досить купити комплект гарного посуду та поставити на підвіконня аромадифузор з улюбленим запахом, щоб кухня стала ідеальною.

На чому не можна економити під час ремонту кухні

Щоб ремонт був по-справжньому бюджетним та недорогим, він має прослужити вам не один рік. Так, ви можете прямо зараз заощадити, витративши менше грошей на будматеріали та майстрів. Але чи буде в цьому сенс, якщо через рік фарба почне тріскати, а плитка відвалюватиметься? Тому найкращий спосіб раціонально використовувати сімейний бюджет – найняти надійну бригаду з ремонту квартир в Києві та купити якісні матеріали.

Ще один пункт, на який не варто шкодувати грошей, – комунікації. Електрика, системи теплопостачання, сантехніка – це потенційні джерела небезпеки, якщо їх вчасно не замінити. Несправна електрика може спричинити пожежу, а прорив труби призведе до затоплення будинку. І тоді ви нашкодите не лише собі, а й сусідам.

І головне – не заощаджуйте на своїх мріях. Адже гарна кухня надихає на ті самі сімейні посиденьки або романтичні вечори. Не бійтеся втілювати в життя найсміливіші задуми, навіть якщо вони йдуть у розріз із модними тенденціями. Зрештою, мода минає, а стиль залишається.

 

29/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023