Як збільшити енергоефективність будинку та підготуватися до опалювального сезону

Ще влітку українці почали готуватися до того, що опалювальний сезон 2022-2023 років буде найважчим у нашій історії. А після масованих атак на ТЕЦ на початку жовтня очевидно, що ми маємо бути готові до будь-яких умов. І готовність – ключовий фактор. У цій статті ми зібрали поради урядовців та фахівців з енергоефективності, щоб прийдешня зима була для вас теплою.

Підготовка до опалювального сезону: ключові поради Міненерго

За останні тижні урядовці підготували чимало порад для збільшення енергоефективності помешкання. Ось ключові з них, які ми радимо взяти на озброєння:

  1. Зменшіть втрати тепла до мінімуму. Перш ніж купувати обігрівачі, варто зробити так, щоб вони були ефективними. Найпростіше – заклеїти малярним скотчем щілини у дерев’яних вікнах, провести профілактику пластикових вікон, ущільнити двері за допомогою звичайної подушки-валика. Можливо, варто поновити монтажну піну й силікон навколо вікон та підвіконня.
  2. Перевірте обладнання. Якщо ви живете у приватному будинку – запросіть фахівця, який перевірить стан твердопаливного котла. Мешканцям багатоповерхівок варто зв’язатися з ЖЕКом чи ОСББ та викликати фахівця для перевірки всіх систем.
  3. Разом із сусідами проведіть аудит тепловтрат у під'їзді. Рекомендовано утеплити труби в підвалі, щоб зменшити втрати. Товщина утеплювача має дорівнювати діаметру труби.
  4. Перевірте стан батарей в квартирі. Переконайтеся, що меблі та штори не перекривають доступ теплого повітря. Позаду батареї доцільно встановити тепловідбивний екран.
  5. Підготуйте план на випадок надзвичайної ситуації. Для початку визначте одну кімнату для обігріву. Домовтеся з родичами, друзями, сусідами про план дій у разі перебоїв з теплом. Можливо, доцільніше провести кілька днів у родичів в приватному будинку.

Ви напевне бачили і поради щодо альтернативних джерел опалення, як-от обігрівачі. Але вони ефективні за умови енергетичної безпеки країни. На жаль, саме ТЕЦ стали мішенями ракетних ударів. Тож зараз варто зосередитися на перевірці електромережі та електроприладів в будинку.

Аудит електромережі: що варто зробити просто зараз

Якщо зникне централізоване опалення, люди увімкнуть електричні обігрівачі. Це логічно, але дуже небезпечно: перевантаження мережі може знеструмити будинок або навіть призвести до пожежі.

Перш за все радимо викликати електрика, який допоможе оцінити стан електромережі у квартирі та будинку в цілому. Спробуйте розшукати технічну документацію на будинок, де вказана потужність подачі електрики в квартири. Особливо пильними варто бути мешканцям старих будинків з газовими плитами. В таких спорудах потужність мережі нижча, ніж у будинках з електроплитами.

Попросіть електрика визначити, яку кількість додаткових джерел опалення можна безпечно вмикати у будинку, враховуючи кількість заселених квартир. Будьте готові, що формат “у кожній квартирі по обігрівачу” – на межі фантастики.

Наступний пункт, який має перевірити електрик – система захисту від короткого замикання. Спеціальні “автомати” коштують не так дорого, проте можуть вберегти від пожежі у під’їзді. Не варто нехтувати і такими дрібницями, як розетки і вимикачі. Нехай майстер впевниться, що вони безпечні і справні.

Окрім перевірки стану мережі, електрик може проконсультувати вас з вибором обігрівача. Зверніть увагу не тільки на ефективність приладу, але й на кількість енергії, яку він споживає. Зараз це питання не тільки заощадження, а й енергетичної безпеки.

Утеплення будинку: правила безпеки

Зараз небезпека нависла над кожним українцем. Тож ми маємо, щонайменше, не створювати для себе нових загроз і труднощів. Ось декілька порад від майстрів з ремонту, які стануть вам у нагоді:

  • не намагайтеся похапцем утеплити фасад будинку чи зробити інші капітальні роботи. Через холод та вологу матеріали не зможуть якісно просушитися. Краще зосередитися на внутрішньому утепленні;
  • відповідально ставтеся до споживання електроенергії. Пам’ятайте, що перевантаження мережі може призвести до трагедії. Щоб не допустити пожежу подбайте про запобіжники та дифавтомати;
  • презюмуйте, що ваші сусіди можуть бути не такими відповідальними. Тож про всяк випадок придбайте порошковий вогнегасник – він призначений для гасіння пожеж, що сталися через загоряння електроприладів.

 

 

18/10/2022

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023