Чоловік на годину: що повинен вміти і скільки заробляє домашній майстер

Через безробіття третина українських фахівців готова змінити офіс на робочу професію – таку статистику надав портал grc.ua. Майстри з ремонту зараз дійсно необхідні, але опанувати більшість професій з нуля не так просто. Електрик, сантехнік, будівельник – ці спеціальності передбачають профільну освіту.

Виняток – досить молода професія "майстер на годину". Що має вміти такий фахівець та на який дохід розраховувати – розповідаємо у статті.

Що це таке: чоловік на годину?

"Чоловік на годину", "домашній майстер", "майстер на годину" – так називають спеціалістів широкого профілю, які вирішують дрібні побутові проблеми. Залежно від кваліфікації, майстер на годину може полагодити розетку, зібрати меблі з IKEA або замінити замок у вхідних дверях.

Простими словами, в обов'язки чоловіка на годину входить "чоловіча робота по дому". Але в сучасному світі чоловікові чи жінці не потрібно вміти робити все своїми руками. Адже можна викликати спеціаліста, який зробить роботу швидко та професійно.

Кому потрібен чоловік на годину?

Основні клієнти майстрів на годину – мешканці великих міст. Тут ритм життя такий, що вирішення дрібних побутових проблем простіше перекласти на фахівця, а не займатися цим самостійно. Якщо раніше основною клієнтурою майстрів із ремонту вважалися жінки, то зараз до них звертаються й чоловіки. Зайнятим людям простіше сплатити послугу, ніж займатися ремонтом самостійно.

Що входить у послуги чоловіка на годину?

Зона компетенції майстра на годину – дрібний побутовий ремонт:

  • нескладні сантехнічні роботи, наприклад, ремонт змішувачів та кранів, заміна сифонів, монтаж раковини;
  • базова робота з електрикою – монтаж розеток та вимикачів, дверних дзвінків, освітлювальних приладів;
  • підключення пральних та посудомийних машин, ремонт побутової техніки;
  • заміна та ремонт дверних замків;
  • збирання та встановлення меблів;
  • вивіз побутового сміття.

Але загалом перелік робіт обмежується лише вашими навичками. Замовлення від клієнтів можуть бути будь-якими: "замінити лампочку", "відремонтувати двері в душовій кабіні" або "прикрутити полицю в коридорі".

Які навички потрібні майстру на годину?

Щоб стати майстром на годину, потрібно базово розбиратися в ремонті, електриці та сантехніці. Але ви також можете обрати вузьку нішу. Наприклад, збирати меблі.

З переліку послуг, які ви плануєте надавати, випливає і список необхідних інструментів. Не варто розраховувати, що у клієнта знайдеться хоча б викрутка.

Окрім навичок ремонту, майстру на годину потрібні і soft skills – м'які навички. За досвідом професіоналів, які знаходять клієнтів на нашому сайті, клієнти звертають увагу на такі пункти:

  • оперативність та пунктуальність. Найчастіше ремонт потрібен "на вчора", і готовність приїхати найближчим часом дуже цінується. І, звичайно ж, ніхто не любить чекати на майстра, який без попередження затримується;
  • охайний зовнішній вигляд;
  • наявність бахіл, рукавичок, засобів захисту;
  • ініціативність – якщо бачите, що у приміщенні є щось зламане або потенційно небезпечне, вкажіть на це. Але при цьому нав'язувати свої послуги не варто.

Скільки можна заробити чоловіком на годину?

Дохід майстра на годину залежить від кількох факторів:

  • перелік послуг. Зазвичай, клієнти хочуть вирішити всі свої проблеми за один раз. Отже, найбільш популярні фахівці широкого профілю;
  • якість послуг. Якщо клієнти задоволені вашою роботою – вони порадять вас своїм друзям та знайомим;
  • вміння просувати себе. Залишити візитку клієнтам, запропонувати додаткові послуги, зареєструватися на профільних сайтах, таких як Послуги.юа – все це не варте великих зусиль, але працює на репутацію.

А тепер до цифр. Майстри встановлюють вартість роботи за послугу або погодинно. Другий варіант є актуальним, коли заздалегідь складно оцінити обсяг роботи. Наприклад, збір шафи у майстрів у Києві коштує від 400 грн за послугу або від 200 грн за годину. Встановлення дверної ручки оцінюється від 150 грн, а крана – від 100 грн. За монтаж сушки для рушників ви можете заробити від 500 грн, а заміна розеток і вимикачів стартує від 60 грн за одиницю.

Крім того, ви можете встановлювати мінімальну вартість замовлення. Погодьтеся, немає сенсу їхати на інший кінець міста заради заміни однієї розетки. Зазвичай мінімальна вартість становить 400–500 грн.

Підсумуємо, що прибуток майстра на годину залежить від кількох факторів: обсяг послуг, кількість клієнтів, кількість робочого часу. За умов стандартного робочого дня ви можете заробляти від 500$ на місяць. Згодом ви можете розширити свою діяльність до невеликої фірми з ремонту та стати підприємцем.

27/10/2022

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023