Скільки коштує електрика під ключ?

Перебої з електрикою після обстрілів стали викликом для всієї України. Але найбільше від нестабільної напруги в мережі страждають жителі старих будинків, де дроти не змінювались 15-20 років. Крім очевидних проблем, тут є ризик пожеж та поломки побутової техніки.

Виникає питання: скільки коштує повна заміна електрики за сучасними стандартами? Повний розрахунок кошторису – у нашому блозі.

Скільки коштує чорнова електрика?

Кошторис заміни електрики складається з двох частин:

  1. Матеріали: кабелі, розподільні щитки, автоматика, розетки.
  2. Послуги електриків: демонтаж кабелю та встановлення нових матеріалів.

Точну вартість необхідних матеріалів майстер зможе розрахувати лише виходячи з параметрів вашої квартири:

  • площа приміщення;
  • кількість точок в електриці;
  • преміальність матеріалів.

З площею приміщення все зрозуміло – кожен новий квадратний метр квартири чи будинку робить ремонт дорожчим. Трохи складніші справи з розрахунком точок.

Як правильно рахувати точки в електриці? Точки – це виводи системи під розетки, вимикачі, TV/інтернет, джерела освітлення тощо. Тобто чим більше у квартирі електрофурнітури та освітлювальних приладів – тим дорожче коштуватиме ремонт.

Мабуть, ключовий фактор кошторису – вибір матеріалів. Між бюджетними товарами українського виробництва та преміальними європейськими брендами немає принципової різниці, а ось ціна відрізняється в 2-4 рази.

Розподіляючи бюджет на матеріали, врахуйте, що приблизно 40% піде на купівлю кабелів. Вартість метра дроту варіюється від 15 до 70 грн, залежно від його типу та діаметру. Скільки метрів кабелю потрібно на квартиру? Іноді розрахунок ведуть за формулою "загальна площа х 2". Але це правило безнадійно застаріло, оскільки розраховане на 3 розетки та одну люстру у кожній кімнаті. У сучасних реаліях для квартири площею 60 м2 знадобиться майже 200-300 метрів кабелю. Якщо обирати оптимальний варіант за критерієм "ціна-якість", наприклад, як "Одескабель", розраховуйте на 8-10 тисяч гривень.

Близько 3000 грн. доведеться витратити на розподільні щити, автоматику, системи захисту від перепаду напруги. Ще приблизно 2000 грн відкладіть на витратні матеріали, на кшталт кріплень та монтажних коробок.

І не забудьте додати до кошторису електрофурнітуру. Підрахуйте кількість розеток та вимикачів у будинку та помножте на 100-200 грн. Це мінімальна вартість надійних пристроїв. А якщо ви хочете обладнати квартиру більш технологічною фурнітурою – наприклад, розетками із захистом від дітей – ціна збільшується у декілька разів.

Підсумуємо, що заміна електрики у двокімнатній квартирі коштуватиме близько 20 000 грн. Ця сума – орієнтир. Точний кошторис зможе скласти лише електрик.

Скільки коштують послуги електрика в Києві?

Окрім матеріалів, у кошторисі потрібно розрахувати оплату послуг електриків. Цю цифру також важко назвати у відриві від конкретної ситуації. Наприклад, послуги майстра з ремонту у Києві можуть коштувати на 30% більше, ніж в інших містах. І це лише один із факторів.

Насамперед ціна на послуги електрика в Києві залежить від типу робіт. Майстри рідко озвучують ціну у форматі "електрика під ключ", тому що на кожному об'єкті обсяг робіт відрізнятиметься. Тому кошторис треба рахувати з окремих видів робіт.

1. Скільки коштує демонтаж кабелю?

Демонтаж електромережі коштуватиме від 30 грн за погонний метр. Трохи дорожче коштуватиме демонтаж автоматів та освітлювальних приладів – від 50 грн за одиницю.

2. Скільки коштує прокласти 1 метр дроту?

Ціна на прокладку кабелю – від 50 грн за погонний метр.

3. Скільки коштує прокладка кабелю у гофрі?

Деякі види робіт з кабелем коштують дорожче. Наприклад, прокладка кабелю в гофрі або підвісній стелі обійдеться від 70 грн, у стяжці – від 150 грн.

4. Скільки коштує установка розеток та вимикачів?

Встановлення звичайної розетки коштує 50-75 грн. Більш складний монтаж, наприклад прихованого типу, вартуватиме від 200 грн за одиницю.

5. Скільки коштує установка вимикача?

Ціна на цю послугу – 50-75 грн за одну точку.

6. Скільки коштує одна точка розетки?

Постає питання: якщо розетка подвійна – це дві точки? Ні, зазвичай, конструкція розетки не впливає на вартість. Подвійна чи потрійна розетка вважається однією точкою електрики та коштує близько 50-75 грн.

Скільки потрібно грошей на електрику у квартирі?

Вартість повної заміни електрики залежить від багатьох факторів, від міста до обраного бренду розеток. Вище ми поділилися актуальним кошторисом на матеріали та послуги електриків. І хоча війна сильно вплинула на ціну витратних матеріалів, вартість послуг майстрів не підвищилася. Тому зараз найкращий час, щоб звернутися за послугами електриків у Києві та зробити свій будинок безпечнішим.

14/11/2022

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023