Як правильно встановлювати розетки та вимикачі?

На перших етапах ремонту майже ніхто не приділяє уваги вибору розеток та вимикачів. Здається, набагато важливіше визначитися з меблями, кольором стін та покупкою побутової техніки. Але неправильне розташування електрофурнітури може зробити квартиру непрактичною. Коли ідеальний ремонт псують подовжувачі і перехідники, що тягнуться по всьому будинку, – приємного мало.

Як правильно встановити розетки та вимикачі та скільки коштує електрофурнітура – розповідаємо у цій статті.

На якому етапі роблять розетки?

Монтаж електрофурнітури – один із останніх етапів ремонту. Розетки та вимикачі встановлюють, коли на стінах вже є чистове оздоблення. Але продумати розташування розеток та вимикачів потрібно на етапі дизайн-проєкту, тобто на початку ремонту. Інакше ви ризикуєте виявити, що всі розетки сховалися за меблями, і вам нема де зарядити телефон.

Як правильно встановити розетку?

Кількість і характеристики електрофурнітури залежать від вашого способу життя, наприклад, кількості техніки в будинку. Але є загальні правила, які допоможуть розмістити точки електрики:

  • монтуйте розетку під кожен стаціонарний прилад. Бойлер, пральна машина, електроплита – це габаритна техніка, яку зазвичай не відключають від мережі. Тому в першу чергу порахуйте точки, до яких завжди буде підключено техніку;
  • у кожній кімнаті встановіть кілька груп розеток для переносної техніки. Наприклад, біля робочого столу потрібно багато точок для зарядки гаджетів. А біля дзеркала – розетка для фена чи електробритви;
  • враховуйте розташування та габарити меблів. Як ми писали вище – немає сенсу ставити розетку, якщо її закриває шафа-купе;
  • не забувайте про звички та особливості всіх членів сім'ї. Наприклад, якщо у вас є діти – є сенс встановити вимикачі трохи нижче “норми”, щоб дитина могла самостійно вмикати та вимикати світло.

Як зробити розетку на кухні?

Розберемо правила встановлення розеток та вимикачів на прикладі найскладнішого приміщення – кухні. Це місце – концентрація електроприладів та помилок щодо монтажу електрофурнітури.

Насамперед, у вас на руках має бути докладний план майбутньої кухні, аж до розташування шафок та їхньої глибини. Тільки з ним ви зможете зрозуміти, де саме стоятиме побутова техніка та скільки розеток вам необхідно.

Наступний крок – намітити розташування розеток для стаціонарної техніки. Це духовка, електроплита, холодильник, мікрохвильова піч тощо. Сюди ж можна віднести електрочайник та каву-машину – зазвичай вони стоять на одному місці.

Далі потрібно визначитися із розташуванням розеток у робочій зоні на кухні. Сюди ви підключатимете міксер, блендер, м'ясорубку та іншу кухонну техніку.

Зрештою, додайте кілька розеток біля обіднього столу – куди зараз без підзарядки гаджетів? При необхідності додайте точку електрики на висоті 30 см від підлоги для підключення пилососа.

Як бачите, нюансів багато . І якщо не продумати їх з самого початку, доведеться з’ясовувати, а скільки коштує перенести розетки на кухні? Коли дроти вже закладені плиткою, майстру доведеться докласти чимало зусиль, щоби зробити роботу без шкоди для ремонту.

Скільки коштує точка розетки?

Ціна точки розетки складається з двох параметрів:

  • вартість фурнітури;
  • вартість роботи майстрів

Світ розеток набагато різноманітніший, ніж ви можете уявити. У будь-якому магазині можна знайти пристрої з різним функціоналом:

  • прості розетки із заземленням або без;
  • вологозахищені розетки – для встановлення в санвузлі, біля раковини на кухні або на веранді. Щоб визначити рівень вологозахищеності, звертайте увагу на маркування IP;
  • розетки з кришкою – встановлюють у місцях, де є ризик прямого потрапляння води або пилу;
  • розетки із захисними шторками для дітей – must have для дитячої безпеки.

Тому скільки коштує встановлення розетки у квартирі – залежить від ваших потреб. Крім того, на ринку електрофурнітури є елітні бренди, які виготовляють розетки та вимикачі з елементами каменю, скла, металу. Деякі моделі можуть коштувати 3000 грн. Для порівняння проста, але якісна розетка без додаткових опцій обійдеться від 200 грн.

Скільки коштує поставити розетку у Києві?

Установка розетки – одна з найпростіших та найбюджетніших послуг, які надають електрики в Києві. Одна точка коштує від 50 грн. Але часто майже немає сенсу запитувати у майстра, скільки коштує поміняти одну розетку. Більшість фахівців встановлюють мінімальну суму замовлення. Зазвичай це 400–500 грн.

Характеристики фурнітури майже не впливають на вартість монтажу. Наприклад, скільки коштує заміна подвійної розетки не відрізняється від стандартного тарифу.

Скільки коштує установка вимикача?

Формула підрахунку тут така сама: вартість фурнітури + ціна послуг майстрів. Те, скільки коштує заміна вимикача світла залежить від функціоналу. Так, тут також є цікаві моделі:

  • класичні вимикачі Вони можуть бути одно-, дво-, трьох- або чотирьох клавішними;
  • вимикачі із індикацією;
  • вимикачі із датчиком руху;
  • перехресні вимикачі;
  • прохідні вимикачі;
  • димери;
  • вимикачі зі спеціальною "тихою" кнопкою.

Асортименти величезний, як і розмах цін. Якщо ви хочете купити якісний пристрій, ціна стартує від 150–200 грн.

Скільки коштує вимикач?

Вартість робіт майстра залежить від складності конструкції вимикача. За встановлення простих одноклавішних механізмів потрібно сплатити від 45 грн. Монтаж прохідних та перехресних вимикачів може коштувати вдвічі дорожче.

 

19/01/2023

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023