Як викликати сантехніка у Києві?

Аварійна ситуація чи плановий ремонт у квартирі – в обох випадках не обійтися без послуг сантехніка. На щастя, сьогодні ви маєте вибір: скористатися послугами майстра з ЖЕКу або викликати приватного фахівця. Який варіант вигідніший, безпечніший і комфортніший – порівнюємо у статті.

Як викликати водопровідника із ЖЕКу?

Теоретично це елементарний процес, але на практиці він перетворюється на цілий квест. Для початку потрібно розібратися, за яким ЖЕКом закріплено ваш будинок. За цією інформацією доведеться полювати на сайтах комунальних служб. Якщо пощастить – номер телефону знайдеться на одній із квитанцій.

Наступна частина квесту – додзвонитися до служб. Найчастіше вони все ще користуються стаціонарними телефонами, тому будьте готові витратити всі хвилини з мобільного рахунку. Якщо вам дуже пощастить – на тому кінці дроту хтось підійме слухавку. Але ймовірність такої удачі – 1 із 10.

Скільки чекати на сантехніка з ЖКГ?

Коли "зірки зійдуться" у сприятливому положенні, вам дадуть номер сантехніка, і ви зможете домовитись про зустріч. Але це ще не гарантія успіху. Зазвичай у ЖЕКу працює лише один сантехнік. І якщо у якомусь будинку трапиться аварія, до вас ніхто не прийде. І що найнеприємніше, вас навіть не попередять.

Заради чого варто витрачати час та нерви? По-перше, часто люди не знають про альтернативи – можливості викликати приватного сантехніка у Києві. І друге – існує міф про нібито безкоштовні послуги майстрів із ЖЕКу.

Чи потрібно платити сантехніку за виклик?

Щоб відповісти на це питання, вам потрібно вивчити свій договір із ЖЕКом. Так, швидше за все ви в очі його не бачили, але він існує. У цьому документі вказано всі послуги, що входять до оплати комуналки. Імовірно, ваша контора користується Типовим договором. Це означає, що розведення комунікацій після стояків та сантехніка у вашій квартирі не включені договорами ЖЕКів в обслуговування. Простими словами, зона відповідальності ЖЕКу закінчується:

  • на відгалуженні від стояків у межах квартири;
  • після першої водозапірної арматури на відгалуженні від стояка у квартирі;
  • на зливному отворі санітарно-технічного приладу.

Аналогічні правила діють і для електромереж. Докладніше про те, як викликати електрика, ми вже розповідали тут.

Що входить у безкоштовні послуги сантехніка?

Теоретично законодавство встановлює межі відповідальності ЖЕКу та власника квартири. Якщо максимально спростити, то все, що знаходиться у квартирі, – головний біль її власника. А ось все обладнання, яке розташоване поза квартирою, – зона відповідальності ЖЕКу. Де проходить ця тонка межа – пояснили вище. Відповідно, ремонт труб та інших комунікацій, за які відповідає житлово-експлуатаційна контора, має бути безкоштовним. Точніше, ви вже заплатили за нього за рахунок комунальних послуг.

Чи потрібно платити за заміну стояка?

Одне з найбільш дискусійних  питань – хто відповідає за заміну стояків. Адже технічно ця труба знаходиться в межах квартири. Але з точки зору закону стояк має замінювати ЖЕК. Щоправда, домогтися цього практично неможливо, особливо у воєнний час. Адже в більшості випадків ЖЕК до останнього намагається зняти з себе відповідальність та фінансовий тягар. Навіть якщо ви вкажете на явно аварійний стан труби – комунальники обмежаться латками та хомутами. Звичайно, можна звернутися до суду та домогтися справедливості. Але ця процедура займає багато часу і вимагає грошей на юристів.

Коли мають міняти стояки?

В Україні немає чітких регламентів, як часто потрібно робити капітальний ремонт у багатоквартирному будинку. Але фахівці вважають, що після 25 років експлуатації приміщення у ньому варто замінити усі комунікації, в тому числі сантехніку. Тобто будинки, що були зведені в минулому столітті, вже потребують оновлення всіх систем.

Хто має міняти труби у квартирі?

Як ви вже зрозуміли, це має робити ЖЕК. Але на практиці домогтися якихось реальних дій практично неможливо. Тому ремонт доведеться робити власним коштом. Але й тут вам не обійтися без комунальників, адже спочатку потрібно отримати дозвільну документацію:

  • погодити із сусідами заміну стояка;
  • подати заявку до ЖЕКу. Він має передати її до тепломережі;
  • дочекатися візиту фахівця для ревізії стояка;
  • отримати дозвільні документи та техумови.

Навіть якщо ви вирішили робити все за рахунок мешканців будинку – зберіть усі чеки та договори з майстрами. Можливо, вам все ж таки вдасться домогтися компенсації від керуючої компанії.

Чи можна змінити каналізаційний стояк без сусідів?

Ви можете змінити трубу тільки у своїй квартирі. Але треба врахувати два нюанси:

  • набагато ефективніше міняти труби відразу у всіх квартирах. Такий ремонт буде в рази якіснішим і дешевшим;
  • вам все одно доведеться “врізатись” у трубу сусідів, а значить – домовлятися. Швидше за все, проблем не виникне, адже ви дієте в інтересах усіх мешканців.

Чи можна заходити у квартиру без квартирантів?

Припустимо, сусіди відмовляються змінювати стояки та сприяти врізанню труби у своїй квартирі. Чи можна якось вплинути на них за допомогою ЖЕКу чи правоохоронних органів? Шансів мало, адже закон дозволяє примусово увійти до чужої квартири лише у разі аварії, коли є підстави вважати, що вона сталася саме у цій квартирі і може загрожувати майну чи здоров'ю людей. При цьому мають бути присутні представники ЖЕКу та поліції.

Як ви розумієте, випадок із заміною трубопроводу не тягне на таке серйозне втручання у приватну власність.

Чи можна викликати сантехніка вночі?

У неробочий час ви можете звернутися до аварійної служби. Звичайно, привід має бути вагомим, наприклад, якщо у вас прорвало трубу і є ризик затопити сусідів.

Альтернатива – звернутись до приватного майстра. У нічний час послуги сантехніка обходяться дорожче, але ви не будете хвилюватися про якість результату.

Що робити, якщо не приходить сантехнік?

Комунальні служби не відрізняються дисциплінованістю, тому ви можете так і не дочекатися майстра із ЖЕКу чи ОСББ. Але у вас завжди є альтернативний варіант – знайти спеціаліста на порталі Послуги.ЮА. Вибрати відповідного сантехніка дуже просто:

  • вивчіть відгуки про майстра;
  • оцініть фото виконаних проєктів;
  • порівняйте прайс;
  • зв'яжіться з майстром будь-яким зручним способом та домовтеся про послуги, які вам необхідні.

Думаєте, що послуги приватного сантехніка обійдуться в рази дорожче, ніж фахівця із ЖЕКу? Це лише міф, який легко зруйнувати, вивчивши прайс майстрів.

Скільки коштує робота сантехніка?

Вартість послуг майстра залежить від кількох факторів:

  • кваліфікація спеціаліста;
  • складність поломки;
  • вартість матеріалів (чим вони дорожчі – тим вищі ризики майстра, а отже, і прайс);
  • додаткові фактори, наприклад, робота в нічний час або у свята.

Ось орієнтовні ціни на найпопулярніші послуги сантехніка в Києві:

1. Скільки коштує розведення труб?

Розведення труб каналізації у Києві коштує від 50 до 100 грн за погонний метр.

2. Скільки коштує поміняти всі труби у квартирі?

Ця послуга може складатися з кількох етапів:

  • демонтаж старих труб – від 40 до 80 грн за погонний метр;
  • штроблення під труби – від 80 до 200 грн за погонний метр, залежно від матеріалу;
  • прокладання нових металопластикових труб – від 40 до 80 грн за погонний метр;
  • ізоляція труб – від 20 грн за погонний метр.

Зверніть увагу, що вартість монтажу труб і стояків залежить від їх діаметра і може бути вищою.

3. Скільки коштує встановити ванну?

Встановлення ванни в середньому коштує від 1000 до 2000 грн. Якщо це складніше технічне рішення, наприклад, джакузі або ванна з гідромасажем, ціна монтажу сягатиме 3000-5000 грн.

4. Скільки коштує заміна зливу у ванній кімнаті?

Встановлення зливного трапу коштує в середньому 300 грн.

5. Скільки коштує встановити змішувач у ванній кімнаті?

Установка змішувача коштуватиме 300-500 грн.

6. Скільки коштує зняти та поставити унітаз?

Демонтаж унітазу коштуватиме 150-300 грн. Встановлення нового – від 500 грн. Якщо це конструкція з інсталяцією, ціна стартує від 800 грн.

7. Скільки коштує ремонт унітазу?

Заміна арматури у бачку унітазу коштуватиме 300-500 грн, залежно від складності поломки.

26/01/2023

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023