5 речей, які потрібно зробити під час ремонту кухні

Під час ремонту ви можете припуститися однієї з двох ключових помилок:

  • поміняти лише видимі частини інтер'єру, залишивши старі комунікації. Не варто маскувати старі труби свіжою плиткою або підключати нову побутову техніку до електропроводки, що вже давно потребує оновлення;
  • повністю замінити оздоблення кухні, але залишити все на своїх місцях. Перш ніж повісити нову люстру на старе місце, подумайте: може, вже час кардинально змінити світлові сценарії у приміщенні?

Щоб ви не припустилися цих помилок, ми підготували чек-лист з 5 пунктів, про які варто задуматися перед початком ремонту.

1. Замінити комунікації

Електропроводка, стояки, труби – чи потрібно їх змінювати під час ремонту? Враховуйте, що строк їхньої служби – близько 25 років. Якщо ви робили капітальний ремонт 10 років тому, достатньо провести ревізію систем і переконатися в їх справності. А якщо востаннє приміщення ремонтували у минулому столітті – включіть у кошторис заміну проводки та сантехніки.

Перше питання, яке вас точно цікавить – скільки часу займає заміна проводки? У середньому заміна дротів займає від 2-3 тижнів. Точні строки залежить від завантаженості майстрів та особливостей об'єкта. Крім того, роботи з електрикою завжди пов'язані з іншими процесами. Електрик не може розпочати заміну дротів, доки не буде виконано демонтаж старого оздоблення. Та й до останнього етапу роботи з електрикою – монтажу розеток і вимикачів – можна приступати тільки в кінці ремонту.

Що потрібно, щоб змінити проводку? Ми радимо підходити до моменту заміни електрики з дизайн-проєктом кухні або хоча б загальними уявленнями про розташування меблів та техніки. Адже майстер має підготувати точки електрики – місця майбутнього розташування розеток, вимикачів та світильників.

Скільки коштує поміняти проводку? Кошторис складається з двох пунктів: ціна матеріалів та робіт. У вартість матеріалів необхідно включити ціну проводки, розеток, вимикачів, автоматику. Їхня кількість залежить від площі приміщення, тому точну суму можна розрахувати лише індивідуально.

Скільки коштує зробити сантехніку у квартирі? рахуємо за тією самою формулою: ціна матеріалів + вартість робіт. Орієнтовну вартість роботи сантехніків ви можете дізнатись на сайті Послуги.ЮА – у кожного майстра є прайс. А ось ціна матеріалів – справа індивідуальна. Тільки кухонна раковина може коштувати від 700 до 50 000 грн. З такою прірвою між цінами немає сенсу орієнтуватися на приблизні кошториси.

2. Удосконалити освітлення

Одна люстра посеред кухні – цього вочевидь замало повноцінного освітлення. Тому перед початком ремонту продумайте, де потрібно встановити додаткові джерела світла. Наприклад, над робочою поверхнею чи обідньою зоною. Це потрібно зробити до початку ремонту, щоб електрик знав точну кількість точок.

Що таке точка в електриці? Це місце виведення кабелю під розетки, вимикачі, освітлювальні прилади тощо. Під час прокладання кабелю майстер враховує кількість точок та їх розташування.

Але загалом цей термін використовується для формування кошторису. Скільки коштує одна точка в електриці? Залежно від типу проводки, встановлення однієї електроточки коштує від 75 до 200 грн.

3. Перенести розетки

Глобальні причини, щоб змінити кількість розеток чи перемістити їх – нове розташування побутової техніки чи негативний попередній досвід. Якщо ви постійно користувалися “трійниками” та подовжувачами, не могли знайти нормальне місце для міксера чи м'ясорубки – передбачте додаткові розетки у робочій зоні.

Скільки коштує зробити одну розетку? Повна заміна розетки – демонтаж старої та встановлення нової – в середньому коштує 150 грн.

Чи можна з однієї розетки зробити дві? Так, у вже існуючий підрозетник можна встановити подвійну розетку замість одинарної. Так вам не доведеться переносити електроточки. Отже, апгрейд можна зробити і без ремонту.

Скільки коштує замінити стару розетку на нову? Якщо вас влаштовує розташування електрофурнітури, але ви хочете оновити її, заміна розетки коштуватиме 60-80 грн.

4. Поліпшити ергономіку простору

Подумайте, що вам зараз не подобається чи дратує на кухні? Можливо, хочеться переставити побутову техніку чи скоригувати висоту навісних шаф? Або повністю змінити конфігурацію всіх ящиків та полиць, аж до напрямку, в якому відкриваються дверцята? Новий ремонт – шанс виправити всі недоліки, яких припустилися минулого разу.

5. Врахувати нові потреби сім'ї

Кухня давно перестала бути місцем, де ми просто вживаємо їжу. Це і домашній кінотеатр, і коворкінг, і місце для дружніх зустрічей. Чому б не зважити на всі ці сценарії використання кухні під час ремонту? Наприклад, встановити великий стіл, за яким можна і обідати, і грати в настільні ігри з друзями.

Але головне, що варто врахувати перед початком ремонту – кваліфікацію майстрів. На сайті Послуги.ЮА ви в пару кліків знайдете сантехніків, електриків та інших майстрів у своєму місті. Відгуки, фото проєктів, прайс – вся необхідна інформація є у профілі спеціаліста.

01/02/2023

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023