Електрика у ванній кімнаті: 5 найзручніших рішень, про які ви не знали

Електрика та вологе приміщення – складне поєднання з погляду безпеки. Тому зазвичай у санвузлах немає жодних точок електрики, крім освітлення. У старих будинках навіть розетки та вимикачі винесені за межі ванної кімнати. Максимум – стаціонарна електроточка для бойлера та пральної машини.

Але якщо ви хочете зробити ванну функціональною та комфортною – без додаткових технологічних рішень не обійтись. Зібрали 5 неочевидних ідей для санвузла, від яких ви не захочете відмовитись.

1. Вологозахищені розетки

Достатня кількість розеток – невелика деталь, яка впливає на зручність приміщення. У санвузлах старих будинків їх взагалі може і не бути. Це не дивно, якщо будинок проєктували за часів, коли про бойлери навіть не чули. Сьогодні ж ванну кімнату намагаються перетворити на домашнє СПА. Отже, приміщення має бути функціональним, зокрема і з погляду використання електротехніки.

Скільки розеток має бути у санвузлі? Передбачте по одній точці для кожного пристрою, який постійно підключений до мережі. Це бойлер, пральна машина, електрична сушарка для рушників. Ще вам знадобиться 2-3 розетки для невеликої техніки: фена, електробритви тощо.

Скільки коштує встановити розетку?

Розетки для ванної кімнати коштують дорожче, ніж звичайна фурнітура. Для вологого приміщення підходять лише розетки з рівнем вологозахисту IP44 та вище. Краще, якщо пристрій буде обладнаний кришкою. Така фурнітура коштує від 250 грн.

Крім ціни розетки, враховуйте вартість роботи майстра. Скільки буде коштувати встановити розетку? Вартість монтажу розетки або вимикача – від 50 грн за одиницю. Виходить, що встановити розетку у ванній кімнаті коштує близько 300 грн.

2. Датчик вологості

Страшний сон будь-якої людини – влаштувати потоп у будинку та робити ремонт заново. А якщо ви живете у багатоповерхівці, є ризик ощасливити ще й сусідів. Труба, що лопнула, може коштувати вам сотні тисяч гривень. Але таких наслідків легко уникнути, якщо встановити датчик вологості.

Такі датчики встановлюють у кількох місцях, де є ризик протікання. Залежно від виробника та комплектації приладу, він може подати звуковий сигнал, надіслати повідомлення на телефон або навіть самостійно перекрити воду. Ціна пристрою – від 1000 до 5000 грн.

3. Тепла підлога

Останнє, що вам хочеться відчувати після теплої ванни – крижана кахельна підлога. Але зазвичай у санвузлах немає спеціальних джерел опалення. І якщо маленьке приміщення може нагрітися під час прийняття душу, то просторий санвузол так і залишиться холодним та незатишним.

Вирішення цієї проблеми дуже просте – система тепла підлога. Нагрівальний кабель рівномірно розподіляє тепло та обігріває кімнату. Ще один аргумент “за” теплу підлогу – зниження рівня вологості та, як наслідок, профілактика появи грибка у санвузлі.

Ціну теплої підлоги краще розраховувати індивідуально, адже розкид ціни на нагрівальні мати та кабелі – від 150 до 6000 грн! Орієнтуйтесь на свій бюджет та потреби.

А які ціни в електриків? Детально з прайсом майстрів ви можете ознайомитись на сайті Послуги.ЮА. У середньому укладання електричної теплої підлоги коштує від 180 до 350 грн за квадратний метр.

4. Дзеркало з підігрівом

Це одне із оригінальних застосувань теплої підлоги. На звичайне дзеркало встановлюють інфрачервону плівкову теплу підлогу. В результаті воно не пітніє, навіть якщо в приміщенні дуже висока вологість. Така дрібниця створює додатковий комфорт і назавжди позбавляє потьоків і плям на дзеркальній поверхні.

Скільки коштує монтаж дзеркала з підігрівом? Нагрівальний мат вартує в середньому 1500-2000 грн, а його монтаж електриком – від 200 грн за квадратний метр мату.

5. Димер

Димер або світлорегулятор – особливий вид вимикача, що дозволяє плавно приглушувати світло від максимально яскравого до повного вимкнення. Завдяки димеру ви можете створювати різні світлові сценарії під різні ситуації. Хочеться прийняти розслаблюючу ванну у романтичній обстановці – приглушіть світло практично до мінімуму. Потрібно швидко нанести макіяж – вмикайте освітлення на максимум. Тому регулятор світла – найкращий варіант для створення атмосфери домашнього СПА.

Скільки коштує замінити вимикач у квартирі? Якщо йдеться про звичайний вимикач, ціна роботи майстра стартує від 50 грн за одну точку електрики. Вартість монтажу більш складних типів вимикачів, таких як димер – від 130 грн.

Безпечна електрика в санвузлі: 3 базові правила

Щоб ванна кімната стала не тільки більш комфортною, але й безпечною, дотримуйтесь трьох базових правил.

1. Надійне електрообладнання – перша стаття витрат

Не поспішайте витрачати гроші на дорогий кахель або джакузі, якщо не закрили всі витрати на чорнове оздоблення. Інакше за кілька років можуть вилізти всі несправності, і ремонт доведеться переробляти.

Особливо ретельно варто підходити до проводки у ванній кімнаті, де є ризики через підвищену вологість. Чи можна замінити проводку в одній кімнаті? Наприклад, якщо зараз ви робите ремонт тільки у санвузлі, а решту квартири хочете оновити через рік. Це цілком можливо. Але рішення про заміну комунікацій варто ухвалювати після консультації з кваліфікованим електриком.

2. Дотримуйтесь правил електробезпеки

Ретельно продумайте розташування розеток та вимикачів. Їх не можна розміщувати на холодній стіні, де утворюється конденсат. Інакше волога може затекти в електрофурнітуру. Не забувайте і про правило 60 см – мінімальну відстань від розетки до зони вологості.

Що робити, якщо після ремонту розетка або вимикач опинилися надто близько до раковини чи ванни? Скільки коштує перенести вимикач? Ціна складатиметься з демонтажу старого вимикача або розетки, встановлення нової електроточки та монтажу електрофурнітури. Без урахування ціни самої розетки перенести вимикач коштує від 300 грн.

3. Обирайте кваліфікованих електриків

Робота з електрикою у приміщенні з високою вологістю – це велика відповідальність. Довіряйте її лише перевіреним майстрам. Шукайте хорошого електрика у Києві чи іншому місті на порталі Послуги.ЮА. Читайте відгуки, дивіться фото виконаних робіт, порівнюйте прайс спеціалістів – і будьте певні як майбутній ремонт.

01/02/2023

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023