Як зробити недорогий ремонт: лайфхаки бюджетного оновлення квартири

Впевнені, що запорука гарного ремонту – це безлімітний бюджет на переробку? Звісно, фінансова сторона важлива. Але все-таки більшість українців шукають способи, як зробити ремонт у будинку дешево та красиво. А це, в принципі, можливо? Ми впевнені, що так! І в цій статті поділимося 4 простими кроками, які допоможуть розібратися, як зробити недорогий ремонт у квартирі. Важлива умова: результат тішитиме і око, і гаманець.

Крок 1: рахуємо, скільки коштів йде на ремонт квартири

Запам'ятайте головне правило розумної економії при ремонті: щоб зрозуміти, де і на чому можна заощадити, потрібно порахувати повний кошторис із усіма бажаними витратами. Крім кошторису, важливо мати ще кілька документів:

  • детальний план квартири. Не варто довіряти офіційним документам, краще переміряти все самостійно. Похибка 5-10 см може виявитися принциповою;
  • графік виконання робіт. Час – це гроші, і ви повинні знати, які етапи роботи забирають цей дорогоцінний ресурс;
  • дизайн-проєкт. Робота дизайнера коштує чимало, але ми маємо кілька бюджетних альтернатив.

Як все це допоможе зробити бюджетний ремонт у новобудові чи вторинному житлі? Давайте розбиратися покроково.

План квартири: навіщо потрібний і як розрахувати ремонт

Для початку складіть план квартири. Уважно виміряйте всі стіни, підлогу та отвори. Отримані заміри допоможуть точно розрахувати необхідну кількість будівельних матеріалів та не купити зайвого.

Кошторис: як розрахувати ремонт під ключ

Коли бюджет обмежений, кошторис – головний інструмент для раціонального ремонту. Адже якщо не підрахувати всі витрати на березі, є ризик розпочати ремонт, але так його й не закінчити. Перед початком робіт ви повинні чітко знати, скільки коштує зробити ремонт у кімнаті, кухні та санвузлі. Про те, як скласти фінансовий документ, ми докладно розповідали у цій статті.

Багато експертів рекомендують діяти за такою схемою: внести в кошторис усі бажані витрати, а потім тверезо оцінити власні ресурси. Важливо зафіксувати пункти, де не можна заощаджувати: стяжка, комунікації, складні технічні роботи. Докладніше про “недоторканні” пункти ми розповімо нижче. І, звичайно, поділимося лайфхаками, на чому можна безболісно заощадити.

Як розрахувати ремонт квартири: новобудова та вторинне житло

Багато в чому підхід до ремонту залежить від типу будинку. Він визначає, яка "ступінь тяжкості" ситуації знадобиться у вашому випадку: капітальний або косметичний ремонт. У новобудовах експерти рекомендують розпочати з “попереднього” ремонту – недорогого, тимчасового. Справа в тому, що будинок у перші роки після здачі в експлуатацію може дати усадку. Додайте до цього ремонтну активність сусідів. Цілком можливо, що за кілька років обробка дасть тріщину. Немає сенсу вкладати в неї великі гроші.

А ось у вторинному житлі все з точністю до навпаки: варто вкластися у базові речі. Це стяжка, електрика, сантехніка, вікна. Якщо постає завдання, як зробити бюджетний ремонт, не витрачайте гроші на мішуру. Адже з часом меблі можна легко поміняти, шпалери – переклеїти, а ось безболісно замінити проводку не вдасться.

Як економно зробити ремонт, якщо часу в обріз

Вираз “час – гроші” особливо актуальний, коли ви рахуєте, скільки коштуватиме ремонт однокімнатної квартири. По-перше, на час капітального ремонту доведеться винаймати житло і витрачати гроші на оренду. По-друге, неправильне розподілення процесів призведе до простою у майстрів з ремонту квартир у Києві.

У таких умовах ваш головний ворог – матеріали, які довго висихають. Наприклад, звичайна стяжка для підлоги може сохнути цілий місяць! І в цей час решта процесів паралізовані. Але є альтернатива – суха стяжка. І таких дрібниць безліч.

Дизайн-проєкт: розкіш чи необхідність в умовах обмеженого бюджету

В Україні послуги дизайнера прийнято асоціювати із дорогим ремонтом. І дарма! Адже хороший дизайнер завжди підкаже, як зробити економний ремонт без шкоди здоровому глузду. І не забувайте, що дизайн-проєкт – це в першу чергу не про гарне оздоблення, а про практичний і "розумний" інтер'єр. Дизайнер вбереже вас від помилок, які зведуть всі зусилля по переробці нанівець. І для цього необов'язково замовляти повноцінний проєкт. Багато експертів пропонують консультації.

Висновок: головне правило бюджетного ремонту – ретельна підготовка. Не починайте переробку, поки не знатимете точно, скільки потрібно грошей на ремонт однокімнатної квартири в новобудові.

Крок 2: дізнаємось, як зробити ремонт у новобудові своїми руками

Коли ви складали кошторис, вносили до нього не лише необхідні матеріали, а й роботи. Безумовно, вони впливають на те, скільки коштує ремонт у Києві та інших містах. Загалом у вас є кілька стратегій:

  • укласти договір із компанією на ремонт під ключ. Цей варіант надійний: компанії дають гарантію та працюють офіційно. Якщо щось піде не так, у вас є захист та можливість повернути гроші. Але, на жаль, такий варіант рідко вписується у концепцію економії;
  • запросити бригаду майстрів Не варто думати, що всі майстри працюють нелегально. Цілком реально знайти відповідальних та сумлінних підрядників. При цьому їхні послуги коштуватимуть дешевше;
  • знайти окремих майстрів під конкретні роботи. Чимало професіоналів працюють самостійно. Скористайтеся відгуками та рекомендаціями, щоб знайти сумлінного електрика, сантехніка чи майстра з укладання плитки у Києві. Це чудовий варіант, як зробити бюджетний ремонт у квартирі, адже послуги окремих майстрів коштують дешевше;
  • спробувати зробити ремонт власними силами. Навіть якщо ви ніколи не займалися переробками, деякі процеси цілком реально взяти на себе.

Вибір стратегії впливає на те, скільки коштуватиме ремонт в однокімнатній квартирі. Як правило, ці витрати хочеться максимально скоротити. Краще купити шпалери дорожче і поклеїти їх самому! Але погляньмо правді у вічі: рівні стіни з акуратними швами завжди виглядатимуть краще, ніж неакуратно поклеєні шпалери, хай навіть дорогі. Закладіть у кошторис ціну на поклейку шпалер у Києві, це вигідніша інвестиція.

Тим більше, що заощадити можна на іншому:

  • якщо вас не лякає перспектива ремонту своїми руками в новобудові, візьміть на себе роботи, які не потребують серйозної кваліфікації. Наприклад, доставка матеріалів, вивіз будівельного сміття. У вторинному житлі актуальним буде демонтаж старої обробки;
  • найкращий спосіб, як зробити бюджетний ремонт у квартирі, – почати його у “мертвий” сезон. Це осінньо-зимовий період, коли кількість замовлень падає, а разом із ними – і вартість послуг майстрів;
  • об’єднайтеся із сусідами, які теж роблять ремонт. Наприклад, разом замовте машину для вивезення будівельного сміття.

Висновок: економія на майстрах має бути розумною. У жодному разі не намагайтеся самостійно зайнятися електропроводкою чи сантехнікою – наслідки можуть бути катастрофічними. А ось чорнові та допоміжні роботи під силу кожному.

Крок 3: з’ясовуємо, які матеріали потрібні для бюджетного ремонту

Матеріали для чорнового та чистового оздоблення – основа будь-якого ремонту. Якщо говорити про ремонт у новобудові, все оздоблення доведеться робити з нуля. Зазвичай забудовники не обтяжують себе заводом електрики чи встановленням сантехніки. А ось у вторинному житлі виникає дилема: обійтись косметичними змінами чи переробляти ремонт?

Давайте розбиратися, які роботи будуть необхідні, а на чому можна заощадити.

Як розрахувати ремонт у квартирі: чорнове оздоблення

До чорнової обробки відноситься все те, що приховано від очей: стяжка, електрика, штукатурка тощо. Чому б не зробити ці “невидимі” роботи максимально бюджетно? Радимо відкинути цю думку. Експерти одноголосно стверджують, що екстремально економити на чорновому оздобленні не можна. Звісно, ​​необов'язково обирати преміальні бренди. Але й іти на компроміс із якістю не варто.

Як зробити дешевий ремонт, не заощаджуючи на чорновому оздобленні? Якщо йдеться про вторинне житло, радимо провести ревізію приміщення.

  • Оцінюємо стан стяжки. Основний можливий дефект стяжки – нещільне прилягання до плити. У цій ситуації без капітальної переробки не обійтися. А ось сколи та тріщини ліквідує цементно-піщаний розчин.
  • Цікавимося віком електропроводки. З кожним роком кількість техніки в будинках збільшується, а проводка оновлюється раз на 20-30 років. Якщо кабелі у будинку пам'ятають часи СРСР – змінюйте їх, не замислюючись.
  • Перевіряємо стан дифавтоматів. Це також є важливою частиною комунікацій. І ось тут можна урізати бюджет, купивши вітчизняний аналог європейських брендів: за якістю різниці немає.
  • Купуємо розетки та вимикачі. Практично всі бренди електрофурнітури пропонують покупцям лінійку бюджетних моделей поряд із люксовими варіантами.
  • Приймаємо рішення про заміну сантехніки. У середньому змінювати сантехніку варто раз на 10 років. Але багато виробників заявляють про набагато більший строк експлуатації. Запросіть сантехніка, щоби провести ревізію комунікацій. Можливо, вам і не доведеться ламати голову, як зробити бюджетний ремонт у ванній кімнаті.
  • Проводимо ревізію вікон. Нові вікна – покупка дорога і не завжди виправдана. Іноді достатньо поміняти ущільнювач, щоб профіль став герметичним.
  • Робимо оздоблювальні роботи грамотно. Залежно від стану приміщення, деякі етапи обробки можна пропустити та зберегти бюджет.
  • Ховаємо вади стелі під натяжним полотном. Коли бюджет гранично обмежений, і на ідеальну стелю коштів немає, її можна сховати за натяжним полотном. Іноді це єдиний варіант, як дешево зробити ремонт у ванній та інших приміщеннях.

В цілому, чорнове оздоблення не поєднується з жорсткою економією. Адже проблеми з електропроводкою можуть призвести до того, що вам доведеться демонтувати всю чистову обробку для ліквідації несправності. А переробка ремонту – це не про ощадливість.

Як розрахувати ремонт кімнати, ванної та кухні: чистове оздоблення

Нарешті настав етап, коли можна дати волю творчості та перетворити бетонну коробку на затишний будинок. Але що робити, якщо до моменту чистового оздоблення бюджет майже вичерпано? Поділимося кількома лайфхаками, як зробити недорогий ремонт у новобудові, який виглядатиме розкішно!

  1. Відмовтеся від шпалер зі складним малюнком. Чим виразніший патерн, тим більше рулонів піде на прилаштування малюнка. А всі залишки та обрізки – це гроші на вітер. Тому однотонні шпалери або полотно із вертикальною смугою – ідеальний варіант.
  2. Купуйте залишки матеріалу для ефектних акцентів. У будь-якому магазині вам запропонують залишки преміальних кахлів або шпалер з величезною знижкою. Їх можна використовувати для зонування простору або створення яскравих акцентів. Мабуть, це найкращий варіант, як зробити дешевий ремонт у ванній чи вітальні.
  3. Зведіть використання найдорожчих матеріалів до мінімуму. Наприклад, у санвузлі прийнято покривати усі стіни плиткою. Але кахель – недешевий матеріал. Натомість пофарбуйте стіни, а плитку викладіть лише у вологих зонах. Ось і просте рішення, як зробити ремонт у ванній кімнаті недорого.
  4. Встановіть велике дзеркало замість плитки. Ніколи не думали, чому в готелях встановлюють величезні дзеркала? Це виглядає як атрибут розкоші, але насправді дозволяє чудово заощадити на плитці. Ось такий лайфхак, як недорого зробити ремонт у ванній від люксових готелів.
  5. Не бійтеся залишати стіни голими, без штукатурки та декорування. Зрештою, це яскравий атрибут стилю лофт, який знову завойовує популярність. Більше про трендові рішення для інтер'єру ми розповідали тут.
  6. А що щодо підлоги? Найбільш бюджетний варіант – лінолеум. При цьому він має безліч переваг: матеріал міцний і простий у догляді.

Висновок: обмежений бюджет – не привід жорстко економити на чорновому оздобленні. Адже це ваша інвестиція в комфорт та безпеку. При гострій необхідності краще вибрати скромнішу чистову обробку. Зрештою її можна без проблем змінити, коли фінансова ситуація стабілізується.

Крок 4: шукаємо меблі та декор, які допоможуть зробити гарним бюджетний ремонт квартири

Ремонт готовий, настав час наповнювати квартиру предметами інтер'єру! Але з чого почати та як утримати себе у рамках залишків бюджету? Дизайнери радять робити покупки за принципом “від дорогих до дешевих”. Наприклад, для початку потрібно купити кухонний гарнітур, потім – ванну, після – ліжко тощо. Так ви не розпорошитеся на дрібниці і триматимете руку на пульсі ситуації.

Але може виявитися, що й купувати нічого не треба. Для початку проведіть ґрунтовну ревізію ваших старих меблів. Чи справді вони потребують заміни? Не варто викидати річ тільки тому, що вона набридла. Розбудіть у собі дизайнера: банка звичайної фарби та нові декоративні ручки перетворять старий комод на стильний арт-об'єкт.

У бюджетній ситуації творча енергія – наше все. Повірте, багато речей можна зробити своїми руками. Надихайтеся сюжетами програм з ремонту або відео на YouTube. А якщо підключити до заняття всю сім'ю – процес послужить чудовим варіантом спільного дозвілля. Хто знає, можливо у вас з'являться нові хобі або ви вирішите освоїти професію реставратора меблів?

І насамкінець – кілька простих способів заощадити на меблях для кімнат:

  • оберіть вбудовану шафу замість звичайної. Менше стінок – менша ціна;
  • відкриті штанги – чудовий сучасний спосіб зберігання речей. І не вартує майже нічого;
  • купуйте каркас та узголів'я ліжка окремо – такий варіант обійдеться дешевше;
  • не бійтеся простих меблів, як із IKEA. Банка фарби здатна перетворити звичайну шафу на витвір мистецтва.

Висновок: творчий підхід здатний вплинути на те, скільки коштує ремонт в однокімнатній квартирі.

Але пам'ятайте: економія на ремонті не повинна погіршувати якість вашого життя. Якщо ви розумієте, що отримати бажаний результат поки не вдасться, є сенс зробити переробку частини квартири або відкласти її на деякий час.

 

29/11/2021

Читайте также

За последний год украинцы стали активнее изучать иностранные языки. Среди главных причин – вынужденный переезд за границу, подготовка к релокации или желание работать с иностранными компаниями.

27/03/2023

В прошлом году десятки сайтов и приложений по изучению иностранных языков открыли бесплатный доступ для украинцев. Но люди все равно ищут персональных тичеров и вкладывают деньги в образование.

17/03/2023

После начала полномасштабной войны вопрос “А зачем мне английский язык?” отпал сам собой. Беженцы в Европе вынуждены каждый день решать бытовые проблемы, и сделать это без знания английского практически невозможно

13/03/2023