10 популярних питань про ремонт квартири: від вартості до технічних нюансів

Скільки коштує ремонт квартири з нуля? Які юридичні нюанси потрібно врахувати під час ремонту? Здається, в нашому блозі є відповіді на всі питання, пов'язані з ремонтом квартир. Але наші читачі почали ставити нові. Зібрали їх в одну статтю, щоб ви починали ремонт у всеозброєнні. Тоді він неодмінно буде ідеальним.

Як часто треба робити ремонт в квартирі?

Чітких правил на цей рахунок немає, все залежить від якості ремонту і акуратності мешканців. При правильному виборі майстрів по ремонту квартир в Києві навіть через 10 років приміщення буде виглядати як новеньке. І єдиною причиною для ремонту буде бажання оновити приміщення або зробити його більш стильним. Трохи частіше доводиться робити ремонт в квартирах під здачу. Але це природно: через часту зміну мешканців будинок швидше зношується.

А як щодо капітального ремонту? Тут є більш конкретні строки, як часто робити ремонт в квартирі. Капітальний ремонт передбачає заміну комунікацій: сантехніки, електрики, теплопостачання. Сюди ж відноситься заміна вікон і дверей, перепланування приміщення, установка теплої підлоги й інші серйозні втручання в будівлю. Періодичність капремонту диктують строки експлуатації основних систем. Наприклад, електропроводка в середньому прослужить 25 років, системи водопостачання бажано оновлювати раз в 20 років. І якщо косметичний ремонт – питання комфорту та естетики, то капітальний ремонт в першу чергу гарантує вашу безпеку.

Що таке косметичний ремонт і як його правильно зробити?

Коли капітальний ремонт залишився позаду, мова заходить про косметичний ремонт. Що це таке і коли його роблять? Для початку розберемося, що входить в косметичний ремонт. Зазвичай це заміна шпалер, фарбування стелі, заміна або оновлення підлоги. Сюди також можна віднести заміну вікон, дверей, освітлення. Словом, це будь-які роботи, які не вимагають перепланування простору і заміни комунікацій.

Коли потрібно робити косметичний ремонт? Чітких правил на цей рахунок немає. Зазвичай причиною є:

  • продаж квартири або здача її в оренду. Щоб квартира коштувала дорожче, власники покращують її зовнішній вигляд. У підсумку витрати окупаються в рази;
  • зношеність ремонту. Пошарпані шпалери, подряпаний паркет або просто морально застарілий дизайн – мабуть, головний привід для оновлення квартири;
  • ліквідація наслідків аварії. Привід для ремонту може бути і неприємний, наприклад, якщо вас затопили сусіди.

Незважаючи на причину косметичного ремонту, що входить в нього вирішуєте ви. Ми дамо лише кілька порад, які допоможуть закінчити роботи швидко і легко. По-перше, починати роботи варто з найвіддаленішої кімнати і поступово наближатися до виходу. Це гарантує, що ви не забрудните і не зіпсуєте свіжий ремонт, коли проноситимите через кімнату будматеріали або сміття. З тієї ж причини ремонт варто робити зверху вниз. По-друге, міжкімнатні двері під час ремонту бажано завісити поліетиленом або непотрібним простирадлом. Так ви збережете їх чистими і мінімізуєте потрапляння пилу в сусідні приміщення.

Що входить в поточний ремонт будинку?

Поруч з капітальним і косметичним ремонтом часто спливає ще одне поняття – поточний ремонт. А що це за різновид ремонту і що входить в утримання та поточний ремонт приміщення? По суті, це просто юридичний термін зі світу законодавства. На ділі це те ж саме, що і косметичний ремонт.

Про поточний ремонт зазвичай говорять в контексті договорів оренди. До речі, його повинен робити той, хто знімає житло. Якщо вам цікаві й інші нюанси, які стосуються купівлі та ремонту квартир для здачі в оренду, рекомендуємо прочитати цю статтю.

З чого почати ремонт в квартирі без обробки?

Будь-який ремонт починається з вирішення організаційних питань. Але як спланувати ремонт в новобудові і з чого взагалі варто почати? В першу чергу радимо визначитися з призначенням квартири: ви будете жити в ній самі або заробляти на оренді? Якщо це квартира під здачу, передбачається постійне проживання людей або подобовий варіант? Все це впливає на ремонт, наповнення квартири, вибір техніки і меблів.

З чого почати ремонт в чорновій квартирі, якщо ви чітко знаєте, як будете використовувати приміщення? Не варто поспішати зі стяжкою та штукатуркою. Для початку підготуйте дизайн-проєкт. Його можна замовити у фахівця або розробити самому. Для чого потрібен проєкт? Ще на стадії підготовчих робіт будівельникам важливо знати, де ви плануєте розміщувати розетки та вимикачі, точки освітлення, раковини тощо. Якщо робити все навмання, ви отримаєте абсолютно незручний інтер'єр, де розетка сховалася за ліжком, а пральна машина ніяк не хоче вміщатися у відведену їй нішу.

А з чого почати ремонт в новобудові з чистовою обробкою, де забудовник вже залив стяжку і навіть зробив розводку електромереж? Здається, залишилося тільки запросити майстра з поклейки шпалер і можна заселятися! В цілому, так і є, якщо якість роботи забудовника вас влаштовує. В іншому випадку доведеться починати з демонтажу обробки.

Коли ставлять двері при ремонті?

Одне з нагальних питань в процесі ремонту – черговість виконання робіт. Найбільше суперечок викликає правильний момент установки міжкімнатних дверей. Одні майстри наполягають, що до моменту штукатурення та інших чистових робіт потрібно хоча б встановити двірний короб. Інші категорично стверджують, що до завершення всіх "брудних" і "вологих" робіт про двері і думати не варто. Істина, як завжди, десь посередині.

Ми рекомендуємо задуматися про двері на початкових етапах ремонту. В першу чергу варто вирішити, де саме вони будуть розташовані. Якщо ви маєте намір робити перепланування, або в вашому розпорядженні квартира в новобудові без внутрішніх перегородок, це питання виникає саме собою.

Але навіть якщо розташування дверей вас влаштовує, задумайтеся: чи не потрібно поміняти габарити двірного отвору? Адже в будинках старого фонду отвори нерідко мають нестандартні розміри. А це пов'язане з рядом незручностей:

  • двері нестандартних розмірів виготовляють під замовлення. А значить, вам доведеться чекати їх довше, строки ремонту затягнуться;
  • такі двері будуть коштувати як мінімум на 30% дорожче, ніж стандартизовані моделі;
  • занадто вузькі отвори можуть стати серйозною проблемою при встановленні габаритних меблів. І зворотна сторона медалі – занадто широкі двері крадуть корисний простір кімнат.

І навіть в тому випадку, коли розташування і розмір отворів вас влаштовує, вибір двері варто зробити на ранніх етапах ремонту. Адже якщо ви захочете встановити не звичайні розпашні двері, а роторну або розсувну конструкцію, потрібно заздалегідь підготувати стіни. Якщо ви вже покрили їх шпаклівкою і шпалерами, думати про переробку пізно.

Але коли мова йде тільки про косметичні зміни квартири, коли міняти двері під час ремонту вирішуєте тільки ви. У будь-якому випадку подбайте про їх захист за допомогою будівельної плівки, малярного скотча або великого тканинного полотна.

Скільки триває ремонт квартири?

Найприємніший момент у ремонті – це його завершення. Скільки часу пройде від моменту початку ремонту до святкування новосілля? Відповідь залежить від безлічі факторів:

  • площа квартири і кількість кімнат. Чим більший метраж – тим більше роботи у майстрів;
  • тип будинку – новобудова або вторинне житло. У старому фонді ремонт буде включати демонтаж старих конструкцій, вирівнювання стін, звукоізоляцію. Все це відтягує переїзд;
  • тип ремонту – косметичний або капітальний. Останній вимагає набагато більше часу;
  • тип робіт, які ви плануєте зробити. Наприклад, одна тільки стяжка на підлозі буде сохнути кілька тижнів. Тому остаточні строки залежатимуть від кожного окремого процесу;
  • організація ремонту. Досвідчена ремонтна бригада зможе організувати процеси так, щоб ремонт закінчився якнайшвидше. Наприклад, поки в одній кімнаті сохне стяжка, в інший можна пофарбувати стелі;
  • бюджет. Нерідкі випадки, коли господарі квартири не розраховують кошторис, і ремонт зупиняється через відсутність грошей. І поки питання "де взяти гроші на ремонт квартири" не вирішується, ситуація залишається на одному місці;
  • вимоги до матеріалів і меблів. Більшість будівельних магазинів працюють з постачальниками "під замовлення": величезний асортимент представлений тільки зразками товару. І щоб купити відповідний паркет, раковину або диван потрібно чекати, поки їх виготовлять. А процес може тривати до півроку! Тому питаннями чистової обробки варто зайнятися одночасно з покупкою шпаклівки.

В результаті ремонт може тривати від кількох місяців до кількох років. Так, за максимально сприятливих умов ремонт однокімнатної квартири в новобудові реально зробити за 2 місяці. Але лише тоді, коли всі матеріали вже куплені, а бригада буде працювати з ранку і до вечора.

Скільки коштує прибирання будинку після ремонту?

Ремонт – це дорого. І коли нас питають, наприклад, скільки коштує зробити ремонт в квартирі з чорновою обробкою, ми завжди уточнюємо: що саме ви вкладаєте в процес ремонту? Адже в бюджет варто закласти не тільки роботу майстрів з укладання плитки або установки сантехніки, але і клінінг. Звичайно, квартиру можна відмити і своїми силами, але емоції від переїзду будуть вже не ті.

А якщо довірити справу фахівцеві, на яку ціну варто розраховувати? Все залежить від регіону. У Києві ціна буде найвищою, в інших містах – нижче. Ціна встановлюється або фіксовано за приміщення, або за квадратний метр. Наприклад, в столиці прибирання квартири коштує від 20 грн/м2. Додатково доведеться оплатити миття вікон, техніки, меблів – близько 65 грн/м2. А скільки коштує прибирання офісу після ремонту? Тут розцінки трохи вищі – від 35 грн/м2.

Як прибрати пил з шпалер після ремонту?

Навіть якщо робити ремонт грамотно і в правильній послідовності, ви все одно можете зіткнутися з цією проблемою: як прибрати будівельний пил після ремонту? Радимо в першу чергу знайти упаковку з-під шпалер і прочитати інформацію про стійкість матеріалу до вологи. Якщо упаковка не збереглася – не біда, просто зайдіть на сайт виробника.

Якщо шпалери стійкі або суперстійкі до вологи, їх можна протерти злегка вологою губкою або м'якою серветкою. В іншому випадку видалити забруднення допоможе пилосос. Використовуйте насадку-щітку з м'яким ворсом. Видаляти забруднення краще зверху вниз – так прибирання буде ефективнішим.

Як відмити плитку у ванній після ремонту?

Забруднення під час укладання плитки – нормальне явище. На неї можуть потрапити затирка, монтажна піна, клей та інші матеріали. Спосіб видалення плям з плитки залежить від того, що стало причиною забруднення. З деякими плямами можна впоратися за допомогою звичайної води, а ось для інших доведеться використовувати розчинники та інші хімікати. Хочемо відразу попередити: перш ніж протерти плитку агресивною речовиною, проведіть досвід в максимально непомітному місці. А якщо після ремонту залишилися будматеріали – експериментуйте на них. Справа в тому, що деякі хімікати можуть зробити керамічну поверхню каламутною або залишити білясті сліди.

А тепер про основні забруднювачі і те, чим їх видалити:

  • затирка. Майже всі стикаються з проблемою, як відмити плитку від затірки після ремонту. Змішайте воду з оцтом або лимонним соком і протріть цим розчином забруднення. Також підійде розчин води з рідким відбілювачем або засобом для миття посуду;
  • цемент. Для початку спробуйте розм'якшити надлишки цементу водою, а після акуратно потерти поверхню скребком. Якщо спосіб не спрацює – скористайтеся спеціальним розчинником для цементу;
  • герметик. Одне з найскладніших забруднень. Дочекайтеся висихання матеріалу, щоб не розмазати його по поверхні. Після цього дуже акуратно видаліть краплі скребком;
  • будівельний пил. Це найлегше забруднення. Чим відмити керамогранітних плитку після ремонту? Спіньте воду з миючим засобом або зробіть слабкий оцтовий розчин – плями зникнуть на очах.

Як зробити звукоізоляцію, коли вже зроблений ремонт?

Врахувати всі нюанси до ремонту практично неможливо. Тому цілком нормально, якщо після завершення всіх робіт ви зрозуміли, що не вирішили проблему звукоізоляції. Особливо важко в цьому аспекті доводиться жителям новобудов, де звуки перфораторів не змовкають в перші 3-5 років після здачі будинку в експлуатацію.

На жаль, питання звукоізоляції приміщення вирішується на початкових етапах ремонту, задовго до чистової обробки. Але ми знаємо кілька способів, як поліпшити звукоізоляцію в квартирі після ремонту. Скажімо прямо – їх ефективність досить низька. Зате вам не доведеться робити ремонт заново. Ось, що ви можете зробити:

  • змінити функціонал приміщення. Наприклад, ви облаштували робочий кабінет в кімнаті, яка межує з сусідської квартирою. А там з ранку і до ночі плаче дитина. Швидше за все, через кілька місяців ця проблема вирішиться сама собою – дитина підросте і стане спокійнішою. Але до тих пір є сенс тимчасово перенести робочу зону в далеку кімнату;
  • захиститися від сусідів меблями. Суть методу в тому, щоб штучно зробити стіни товщими і створити такий собі бар'єр. Наприклад, поставити велику шафа біля стіни, за якою живуть галасливі сусіди. Але ефект буде мінімальним. Та й не кожен захоче робити таку перестановку;
  • попросити сусідів купити килим. Цей спосіб підійде, якщо шум доноситься з квартири над вами, і там живуть комунікабельні люди. М'яка поверхня килима буде приглушувати шум, і ваше життя стане комфортнішим;
  • встановити акустичні панелі. Головний мінус такого методу – він вплине на дизайн квартири. Але акустичні панелі стримують звук не гірше, ніж повноцінна звукоізоляція. І ще один плюс – встановити їх зовсім не складно.

Шум в квартирі – серйозний подразник, який впливає на якість життя домочадців. Тому норми шуму прописані в законодавстві. Детальніше про те, в який час сусіди не мають права шуміти і як на них вплинути, ми розповідали в цій статті.

 

29/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023