Як зробити ремонт у дитячій кімнаті та перетворити квартиру на безпечний простір: поради експертів

У вашому будинку незабаром з'явиться малюк? Це прекрасно! Напевно, ви вже замислюєтеся, як підготувати квартиру до появи дитини. Але разом з тим назріває питання: скільки коштуватиме ремонт у дитячій та інших приміщеннях, які доведеться переробити під потреби малюка? Якраз про це ми й розповімо у статті.

Скільки коштуватиме ремонт квартири з появою дитини

Спочатку давайте розберемося: чи потрібно робити ремонт у квартирі з появою малюка? Якщо ви й раніше замислювалися про капітальний ремонт – однозначно так. Адже коли в будинку з'явиться малюк, будівельний пил і шум не підуть йому на користь. Про те, скільки треба грошей на капітальний ремонт квартири, ми розповідали в цій статті.

А якщо квартира в хорошому стані та її просто потрібно освіжити перед появою дитини? Давайте розбиратися, скільки коштує зробити косметичний ремонт у двокімнатній квартирі, де мешкає сім'я з однією дитиною. Для цього проаналізуємо, які небезпеки  чатують на маленьку дитину в квартирі:

  • гострі кути та інші поверхні, об які дитина може вдаритися;
  • предмети, що нестійко стоять на доступних поверхнях;
  • побутова хімія;
  • електроприлади та розетки;
  • слизькі поверхні;
  • вікна та двері.

Вище – далеко не повний список "слабких ланок", які загрожують дитині у звичайній квартирі. Але саме ці небезпеки слід ліквідувати насамперед. Для цього уважно вивчіть кожне приміщення у будинку.

Ванна кімната – які небезпеки чатують тут?

Головна проблема санвузла – велика кількість побутової хімії. Пральні порошки, ополіскувачі, шампуні та інша косметика – все це має бути надійно заховано. Після використання всю "хімію" варто прибирати в закриті шафи. Тому якщо ванна не обладнана меблями – настав час їх купити.

Ще одне джерело небезпек – слизька плитка. Цю проблему можна вирішити двома способами: купити спеціальні килимки або покрити плитку спеціальним засобом проти ковзання. Останній варіант більш клопіткий, але естетичний. Виконати такі роботи можна і самостійно, але краще покликати майстра з укладання плитки, він виконає роботу професійно.

Досвідчені мами радять убезпечити і саму ванну: використовувати килимок, що не ковзає, і купити спеціальну накладку на кран, щоб малюк не вдарився головою.

Скільки потрібно грошей на ремонт санвузла? Щоб втілити в життя всі пункти, вам знадобиться:

  • меблі для ванної – стандартний комплект обійдеться в середньому від 7000 до 10000 грн;
  • засіб проти ковзання для плитки – близько 1000 грн без урахування роботи майстра;
  • килимки у ванну – близько 150-300 грн;
  • захисна насадка на кран, блокатор для шафи та інші дрібниці – до 200 грн за все.

Таким чином, переобладнання ванної в безпечний простір коштуватиме 12000 грн.

Кухня: як захистити дитину від небезпек?

Місце, яке ми сприймаємо як затишний куточок для посиденьок з друзями, з появою дитини перетворюється на осередок небезпек. Напевно, ви чули історії, коли діти перекидали на себе каструлі з окропом і отримували опіки. І захистити від таких ситуацій зможе лише закрита на замок кухня.

Але цього мало. Щоб максимально вберегти дитину, потрібно обмежити їй доступ до всіх гострих речей та предметів, що б'ються. Їх у цій частині будинку з надлишком. Вам знадобляться спеціальні замки на дверцята кухонного гарнітуру та холодильник. З останнього зніміть усі магніти – вони можуть впасти під натиском малечі та розлетітися на уламки. Спеціальними насадками варто обладнати плиту. Звичайні ковпачки-заглушки не дадуть дитині увімкнути газ.

Ще одне неочевидне джерело небезпек на кухні – це скатертина та штора. Словом, все, до чого дитина може дістати та потягнути на себе. Тому скатертину радимо прибрати зі столу, а штори замінити на короткі гардини.

Скільки грошей на ремонт, а точніше, на переобладнання кухні доведеться витратити батькам? Витрати мінімальні:

  • ковпачки на ручки плити – від 80 грн/штуку;
  • захисний замок на дверцятах – від 20 грн/штуку.

Таким чином, на стандартну кухню піде близько 500 грн.

Балкони, лоджії та вікна: як запобігти трагедії?

Вікна притягують дітей, наче магніт. Адже так цікаво, що відбувається на вулиці! Завдання батьків – запобігти ризику випадання дитини з вікна. У цьому питанні не варто покладатися на москітні сітки, вони лише створюють ілюзію безпеки. Стандартна сітка випаде від тиском ваги дитини.

Як тоді захистити дитину? Адже страшно подумати, скільки грошей потрібно на ремонт 2-кімнатної квартири при повній заміні вікон! На щастя, можна обійтися простими блокаторами відкривання вікна. Залежно від моделі, один блокатор обійдеться в 50-200 грн. Помножте цю цифру на кількість віконних стулок, що відкриваються в квартирі.

Загальні ризики у всіх приміщеннях: як їх уникнути?

Крім специфічних джерел неприємностей, у кожному приміщенні знайдеться безліч загальних загроз. Більшість із них “прокидаються”, коли дитина вчиться ходити та досліджує доступний їй світ. Хіт-парад головних ризиків має такий вигляд:

  • Розетки. Мабуть це головний страх батьків. Насамперед, перевірте справність розеток. Якщо вони іскрять або відходять від стіни – усуньте несправність якнайшвидше. При заміні розеток вибирайте моделі із захисними шторками – вони безпечні для малюка. Такі моделі коштують на 20% дорожче стандартних. Альтернатива – спеціальні заглушки, вони коштують 10-20 грн/штуку.
  • Гострі кути. Ви здивуєтеся, як багато їх у вашій квартирі. І кожен може спричинити травму у малюка. У цій ситуації допоможуть спеціальні м'які накладки на кути меблів. Їхня ціна мінімальна – близько 10 грн/штуку.
  • Дверні ручки. Принцип той самий – активна дитина може ненароком врізатись у гострий кут ручки. Захистить малюка звичайна силіконова накладка. Коштує такий гаджет до 50 грн.
  • Відкриті шафи та інші нестійкі меблі. Коли дитина починає вивчати світ, їй хочеться підкорити гірські вершини. Або хоча б книжкова шафа! Тому відкриті полиці загрожують дитині.
  • Телевізор. Якщо він закріплений на стіні – проблем немає. Інша річ – прилади, які стоять на тумбочці чи столі. В Україні рік у рік трапляються трагедії, коли такий телевізор падає на дитину.

Як бачите, складно точно відповісти на питання, скільки коштує ремонт у 2 кімнатній квартирі або її переробка з урахуванням потреб дитини. Все залежить від початкового стану приміщення.

Як зробити ремонт у дитячій, щоб кімната була комфортною та безпечною

Звичайно ж, особливу увагу під час ремонту слід приділити дитячій кімнаті. Швидше за все, її доведеться повністю переробити, щоб простір відповідав потребам новонародженого. Який ремонт зробити у дитячій, щоб результат був ідеальним? Він повинен бути:

  • екологічним – шкідливі речовини у дитячій неприпустимі;
  • універсальним – інтер'єр повинен легко адаптуватися під малюка, що підростає;
  • безпечним – ніяких гострих кутів і предметів, що б'ються;
  • практичним – прибирання кімнати не повинно вимотувати батьків;
  • дитячим – інтер'єр покликаний розвивати малюка, допомагати йому пізнавати світ і рости в гармонії з ним.

Ці параметри необхідно враховувати всіх етапах ремонту.

Планування кімнати

Перший та найважливіший етап будь-якого ремонту – це планування. Детально про нього ми розповідали у цій статті. Нагадаємо, що на першому етапі потрібно:

  • розробити дизайн-проєкт приміщення. Це може бути навіть приблизна схема розміщення меблів. Головне, щоб перед встановленням комунікацій ви розуміли, як виглядатиме кімната;
  • сформувати кошторис. Як правило, перед появою малюка сімейний бюджет тане на очах. Тому важливо знати, скільки коштуватиме ремонт квартири;
  • скласти графік ремонтних робіт. Що таке ремонт? Пил, шум та клопіт. Звичайно ж, бажано закінчити його до появи на світ малюка.

Перед тим, як робити ремонт у кімнаті, визначтеся із зонуванням приміщення. Залежно від віку, у дитячій кімнаті потрібно передбачити зону для відпочинку, ігор, навчання, творчості та спорту. Деякі з них можна поєднати або взагалі не створювати – орієнтуйтесь на розміри приміщення та інтереси малюка.

Надійні комунікації

Якщо ви робите ремонт квартири в новобудові, з чого почати – цілком очевидно. Це встановлення комунікацій. Йдеться не тільки про електропроводку та систему теплопостачання, а й про більш сучасні комунікації, як система тепла підлога. Більшість часу діти грають на підлозі, і цю зону варто утеплити. Зазвичай для цього дитячу застеляють ковроліном. Але за текстильною поверхнею складніше доглядати, вона накопичує пил та мікроби. Тому батьки все частіше монтують у дитячій електричну теплу підлогу. Вона не шкодить здоров'ю малюка і зігріє його навіть у найхолодніші дні.

Чорнова обробка та заміна вікон

Чорнова обробка у дитячій кімнаті відбувається так само, як і в інших приміщеннях. Усі поверхні потрібно вирівняти, заштукатурити та підготувати до чистового оздоблення. Єдина можлива особливість у тому, що для дитячої найчастіше вибирають не шпалери, а звичайну фарбу. Отже, стіни повинні бути ідеально рівними.

На цьому етапі відбувається монтаж вікон. Для дитячої особливо важливо, щоб вікна були надійними, не пропускали холодне повітря, а з ним і протяги. Переконайтеся, що профіль вікна підтримує режим мікропровітрювання. Ця функція забезпечить приплив свіжого повітря, яке так важливе для малюка.

Чистове оздоблення

Це улюблений етап батьків, тому що ремонт нарешті перетворюється на творчий процес. І саме він найбільше впливає на те, скільки грошей потрібно на ремонт квартири. Давайте розбиратися, які матеріали можна використовувати у дитячій:

  • оздоблення стелі залежить від її висоти та ваших побажань. Якщо стелі низькі, зупиніться на традиційній білій штукатурці. А ось із натяжними стелями потрібно бути обережними: вибирайте "дихаючі", екологічні варіанти. У кімнатах з високою стелею можна дати волю фантазії та задекорувати її як зоряне небо;
  • покриття на стінах також має бути екологічним. Найпростішим і найзручнішим варіантом буде фарба. За таким покриттям легко доглядати, а якщо колір набридне, переробка буде швидкою. Але якщо вам ближче <a href="https://poslugy.ua/kyiv/poklejka-shpaler/">поклейка шпалер</a>, зверніть увагу на якість матеріалу. Не варто використовувати вінілові шпалери, хоч вони й відрізняються міцністю;
  • покриття для підлоги вибирають виходячи з комфорту дитини. Найчастіше у дитячу вибирають дерев'яну дошку чи пробку. Ці матеріали досить дорогі, але екологічні. А ось від лінолеуму, кахлю та ковроліну краще відмовитися.


Сценарії освітлення

Традиційно в дитячій кімнаті встановлюють одне основне джерело світла та кілька локальних. Ви можете відійти від цього принципу. Головне, щоб світло можна було адаптувати під сценарії використання кімнати: яскраве – для ігор та творчості, приглушене – для нічного годування. До речі, лікарі не рекомендують використовувати у дитячій галогенові та діодні лампочки. Дитячі очі відчувають дискомфорт від точкового освітлення.

Психологія кольору

Ремонт – це творческий процес, важливу роль у якому відіграє поєднання кольорів. Пам'ятайте, що гама кольорів впливає на стан людини. Нехай фоном для кімнати стануть теплі, нейтральні відтінки: персиковий, сірий, пудровий, ніжно-блакитний тощо. А ось окремі предмети та деталі можуть бути яскравими. І, звичайно ж, не варто сліпо дотримуватися правила "дівчатам – рожевий, хлопчикам – блакитний". Палітра відтінків надто різноманітна, щоб зациклюватися лише на двох кольорах.

Функціональні меблі

Меблі в дитячій кімнаті будуть змінюватися з віком. Одне має залишатися незмінним – зручність, безпека та екологічність. Ідеальним варіантом для малюка будуть меблі з натуральних матеріалів, наприклад, дерева.

Місця для зберігання

Їх у дитячій знадобиться чимало, щоб скласти весь одяг, іграшки та матеріали для творчості. Бажано, щоб дитячі речі були доступні для самої дитини, і їй не доводилося кликати вас, щоб дістати іграшки з антресолей. Але якщо місця у кімнаті мало, і без високих шаф не обійтися, організуйте зберігання правильно. Нехай на верхніх полицях зберігаються несезонні речі чи іграшки, якими малюк цікавиться рідко.

І не забувайте впроваджувати в дитячій кімнаті загальні правила облаштування квартири: блокатори на вікнах, м'які насадки на кутах та інші.

Скільки коштує ремонт з меблями у дитячій кімнаті

Вище ви дізналися, скільки грошей потрібно на ремонт двокімнатної квартири перед появою дитини. Переробка переважно складається з купівлі різних накладок, які захищають малюка від небезпек. Тому бюджет досить скромний. Інша річ – повноцінний ремонт кімнати. Тут сума вимірюватиметься десятками, а то й сотнями тисяч гривень. Конкретний бюджет залежить від:

  • стану житла. Є велика різниця між тим, скільки коштує ремонт у 2 кімнатній квартирі у старому будинку та скільки коштує ремонт 2-х кімнатної квартири в новобудові. Останній варіант виявиться економічнішим;
  • смаку батьків. У матеріалів для чистового оздоблення практично немає верхньої межі вартості. Те саме стосується і меблів: звичайне ліжечко для малюка може коштувати і 3000 грн, і 13000 грн;
  • міста проживання. Геолокація впливає на вартість послуг майстрів з ремонту квартир: у Києві та регіонах ціна буде різною.

Як заощадити на ремонті дитячої кімнати

Коли ви підрахували кошторис, виникає закономірне бажання скоротити витрати без втрати якості ремонту. І це завдання цілком реальне! Звичайно, якщо ви готові працювати і витратити на ремонт трохи більше часу. Ось три прості поради, які допоможуть вам заощадити щонайменше 20% бюджету.

1. Виконати частину робіт самостійно

Перед початком переробки ви, напевно, замислитеся: як самому зробити ремонт у квартирі? Тим більше, ви робите його для дитини. А значить, у процес хочеться вкласти тепло та любов. Давайте розбиратися, які роботи ви зможете виконати без досвіду у переробках:

  • демонтаж старої обробки. Цей процес може бути навіть веселим, якщо робити його всією родиною;
  • вивіз будівельного сміття. Під час ремонту його буде чимало;
  • доставка будматеріалів. За наявності машини це допоможе заощадити чимало грошей.

А якщо впевнені у власних силах – спробуйте взятися за штукатурку та фарбування стін.

Навпаки, не рекомендуємо братися до роботи з комунікаціями: електропроводкою та системою теплопостачання. Будь-яка помилка може призвести до аварії та сумних наслідків.

2. Відмовитись від послуг ремонту під ключ

Що таке ремонт під ключ? Така послуга передбачає, що будівельна компанія бере на себе весь клопіт по переробці, від покупки будматеріалів до вибору меблів. Звичайно, такий формат дозволяє заощадити час, але не гроші. Але якщо час для вас важливіший, є сенс докладніше дізнатися, що таке ремонт під ключ.

3. Купити меблі "з рук"

Дитячі меблі підбирають за віком та зростом дитини. Малюки ростуть дуже швидко, тому стільці, столик і ліжечко доведеться оновлювати досить часто. Є сенс купити вживані меблі та заощадити як мінімум 40% вартості.

Але головний секрет ідеальної дитячої кімнати – щасливі та люблячі батьки. Тому в метушні ремонту не забувайте про себе!

 

29/11/2021

Читайте також

За останній рік українці почали активніше вивчати іноземні мови. Серед головних причин – вимушений переїзд за кордон, підготовка до релокації чи бажання працювати із іноземними компаніями.

27/03/2023

Минулого року десятки сайтів та програм з вивчення іноземних мов відкрили безкоштовний доступ для українців. Але люди все одно шукають персональних тичерів та вкладають гроші в освіту.

17/03/2023

Після початку повномасштабної війни питання "А навіщо мені англійська мова?" зникло саме по собі. Біженці в Європі змушені щодня вирішувати побутові проблеми, і зробити це без знання англійської практично неможливо.

13/03/2023